KRAJ DRAME NA POMOLU? Migranti se povlače sa belorusko-poljske granice!
Printscreen

Ovo je u utorak izjavio pomoćnik predsednika Belorusije u Grodnjenskoj oblasti Jurij Karajev.

"Migranti će moći da ostanu u centru dok se to pitanje ne reši“, rekao je Karaev.

Prema njegovim rečima, želje migranata o njihovoj budućoj sudbini biće „zabeležene”. Takođe, u najskorije vreme u centar stižu ekipe lekara za merenje telesne temperature migrantima, a oni koji imaju temperaturu biće smešteni na posebno mesto u centru. Karajev je takođe naglasio da je „ljude trebalo ubediti da dođu u centar“.

Manje grupe migranata uputile su se u utorak sa belorusko-poljske granice ka ulazu na punkt Bruzgi, gde će biti smešteni u prostorijama logističkog centra.

Kako javlja dopisnik TASS-a sa lica mesta, logistički centar se nalazi na oko 1,5 km od poljske granice. Migranti koji tamo stižu dobijaju dušeke, a iz Minska se donosi 2.000 ćebadi. Takođe, pripremljeno je šest poljskih kuhinja za migrante.

Do sada većina migranata ostaje na liniji belorusko-poljske granice. Deo stranaca sedi pored teritorije graničnog prelaza Bruzgi, deo se vratio u stari logor.

Ranije u utorak, migranti su počeli da bacaju kamenje i motke na poljske bezbednosne zvaničnike. Kao odgovor na to, sa poljske strane je prskan gas, čuli su se pucnji, a ispred migranata je eksplodiralo nekoliko šok granata. Uz pomoć vodenog topa migranti su oterani od ograde.

Istražni komitet Belorusije sprovodi proveru upotrebe specijalnih sredstava i municije protiv nenaoružanih građana i nanošenja telesnih povreda. Kako je saopštilo ministarstvo, „u vreme upotrebe šok granata i vodenih topova od strane susedne države, žrtve su bile i na teritoriji Republike Belorusije“.

Komentari (0)

Loading