MIGRANTI NE ŽELE KUĆI Katastrofalna situacija na belorusko-poljskoj granici
Tanjug/Ap

- Belorusija ima dovoljno svojih problema i sukob sa Poljskom joj nije potreban - kazao je u miroljubivom tonu Lukašenko.

Beloruski predsednik je dodao i da je njegova zemlja spremna da avionima vrati migrante koji se nalaze na granici sa Poljskom u zemlje odakle su došli. Ili, ako žele u Nemačku, u gradove poput Minhena, koji žele da ih prime. Među migrantima je dosta Kurda koji tvrde da već imaju rođake u Nemačkoj.

I vlasti Iraka su spremne da pošalju avione i prevezu natrag svoje državljane. Ali problem je što migranti jednostavno ne žele da se vrate.

- Mi smo pokušali da ih nagovorimo na povratak, ali oni to neće i to je razumljivo - istakao je Lukašenko.

- Neki se boje za život, drugi nemaju uslove da prehrane porodice.

Na drugoj strani, poljski ministar policije Marijuš Kaminski najavio je izgradnju ograde visoke pet metara i dužine 180 kilometara. Taj zid će biti "nafilovan" senzorima, video-nadzorom... Planirano je da se taj zaštitni zid napravi u prvoj polovini 2022. godine.

Predstavnik vrhovnog komesara za izbeglice UN Muluseu Mamo koji je posetio improvizovani izbeglički logor na granici Belorusije i Poljske ocenio je da je situacija katastrofalna. U logoru se nalazi veći broj dece i trudnica.

Broj izbeglica sa Bliskog istoka se neće značajno povećavati jer su avio-kompanije odlučile da ih više ne prevoze u Minsk.

U Letoniji su na granici sa Belorusijom počeli manevri pod nazivom "Odlučujući momenat", u kojima učestvuje oko tri hiljade vojnika i nacionalna garda.

- Mi ne isključujemo mogućnost da veće grupe migranata krenu da pređu preko naše granice jer je situacija na poljsko-beloruskoj granici nestabilna - poručili su u Ministarstvu odbrane Letonije.

SANKCIJE VEĆ SPREMNE

U zapadnoj Evropi su već odlučili da uvedu Belorusiji sankcije. Biće zabranjeno da evropske kompanije sleću na aerodrom u Minsk. Takođe, biće proširen spisak "personalnih sankcija" na kojima će biti dvadesetak beloruskih činovnika.Lukašenko je ekspresno uzvratio da će Belorusija "adekvatno odgovoriti".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading