VAŽAN DAN U Bugarskoj danas parlamentarni i predsednički izbori
EPA

U Bugarskoj od aprila vlada politička neizvesnost kada su izbori okončali decenijsku vladavinu premijera Bojka Borisova (62) i njegove stranke desnog centra GERB posle masovnih prošlogodišnjih protesta protiv korupcije, navodi Rojters.

Poslednje ankete pred glasanje pokazuju da GERB ima podšku oko 24 odsto birača, što znači da će biti najveća stranka u parlamentu.

Međutim, malo je verovatno da će uspeti da pronađe saveznike za stvaranje vladajuće koalicije, kažu analitičari.

VAŽAN DAN U Bugarskoj danas parlamentarni i predsednički izbori

EPA

 

Smatra se da nova centristička partija koja se zalaže za "nultu korupciju", a koju su osnovala dva bivša privremena ministra školovana na Harvardu, ima najveće šanse da vodi razgovore o novoj administraciji sa još dve anti-korupcijske frakcije i socijalistima.


Partija nazvana "Nastavljamo promene", izgleda da je izjednačena sa socijalistima za drugu poziciju, obe sa podrškom od oko 15-16 odsto.

Političke razlike i rivalstvo sprečili su Borisove protivnike, takozvane stranke promene, da formiraju vladajuću koaliciju nakon aprilskih izbora, a potom i posle julskih izbora.
VAŽAN DAN U Bugarskoj danas parlamentarni i predsednički izbori

EPA

 

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na još jedan neizvestan rezultat koji bi mogao da uspori napore da se zemlja izbori sa visokim cenama energije, skokom broja novozaraženih kovidom-19 i široko rasprostranjenom korupcijom.

Danas će biti održani i izbori za uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednika Bugarske.

Ankete pokazuju da sadašnji predsednik Rumen Radev (58) ima šanse da ponovo pobedi na izborima za drugi petogodišnji mandat, nakon verovatnog drugog kruga zakazanog za 21. novembra.

Još jedan neuspeh u razbijanju dugotrajnog političkog ćorsokaka i formiranja funkcionalnog kabineta u najsiromašnijoj državi članici Evropske unije (EU) takođe bi mogao potencijalno da uspori planove da Bugarska usvoji evro kao valutu do 2024. godine, ocenjuje Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading