POBEDA MEĐUNARODNOG PRAVA I ZDRAVOG RAZUMA Rusija i Kina zadale fatalan udarac Kristijanu Šmitu na sednici Saveta bezbednosti UN
Alo

 

“Zahvalan sam kolegama u diplomatskom koru u Njujorku i u Sarajevu, jer su odvojena pitanja produženja misije Altea u BiH i OHR-a. I po Dejtonskom mirovnom sporazumu ova pitanja nisu povezana”, rekao je Kalabuhov za RTRS.


On je istakao da je dobro što su zapadne diplomate razumele logiku Rusije.

“Nakon 26 godina mirovnog procesa u BiH mora doći vreme kada će lokalni akteri preuzeti svu odgovornost, pa čak i onu koja proističe iz misije Altea”, kaže Kalabuhov.

Ruski ambasador je kazao da se njegova zemlja “principijelno zalaže da OHR bude što pre zatvoren”.

“OHR je postao razlog za destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini. Ova kancelarija je postala jednostrana. I kolege u diplomatskom koru bi želele zatvaranje OHR-a, ali postoji nesaglasnost o uslovima za tako nešto. Svi su saglasni da je vreme nametanja u BiH prošlo”, istakao je Igor Kalabuhov.

On je ocenio da BiH sa OHR-om ne može imati stvarni suverenitet i da ova kancelarija nikada nije prevela Dejtonski mirovni sporazum na jezike naroda u BiH, što je morala uraditi.

“Veliki je paradoks kada ljudi koji govore o suverenitetu BiH traže od OHR-a da brani suverenitet. Pardoks je i što Ustav mora biti branjen od Ustavnog suda BiH. Mora biti promenjena i kompozicija ovog suda, odnosno strane sudije moraju otići”, naglasio je Kalabuhov.
POBEDA MEĐUNARODNOG PRAVA I ZDRAVOG RAZUMA Rusija i Kina zadale fatalan udarac Kristijanu Šmitu na sednici Saveta bezbednosti UN

EPA

 


On je napomenuo da izveštaj visokog predstavnika Kristijana Šmit o situaciji u BiH subjektivan i neizbalansiran.

Kalabuhov kaže da je legitimno razmišljanje predstavnika entiteta Republika Srpska o vraćanju nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH i da sve mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je naveo da je u Bosni i Hercegovini potreban dijalog konstitutivnih naroda o svim pitanjima.

“Mora se u BiH smirivati retorika. Smatram da neće biti rata u BiH, jer je bolje pet godina razgovarati, nego dan ratovati. Bilo bi dobro da svi akteri u BiH potpišu pakt o miru”, istakao je Igor Kalabuhov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading