SKANDALOZAN IZVEŠTAJ PENTAGONA Smrti desetočlane porodice u Kabulu nazivaju tragičnom greškom
printskrin video

Posle više od dva meseca, Pentagon je objavio izveštaj o napadu američkog drona na vozilo u Kabulu u kojem se navodno nalazio bombaš-samoubica Islamske države.

Ispostavilo se da je tog dana u Kabulu ubijena 10-člana porodica - sedmoro dece i tri odrasle osobe, među kojima i muškarac koji je radio za jednu američku humanitarnu organizaciju.

Generalni inspektor Pentagona Sami Said je nakon istrage izjavio da je ovaj napad bio tragična greška, ali da nije prekršio nijedan zakon, pa ni međunarodno ratno pravo.

Kako se navodi u izveštaju objavljenom na sajtu Pentagona, operateri bespilotnih letelica i analitičari obaveštajnih službi nadgledali su višestruke tokove pretnji.

U tom trenutku verovalo se da je u automobilu pripadnik Islamske države koji namerava da izvede napad na aerodrom u Kabulu, gde se odvijala evakuacija nakon što su talibani zauzeli Kabul.

Ocenjeno je da su nameravana meta napada, vozilo, ono što se u njemu nalazilo i putnik, neposredna pretnja američkim snagama i misiji na aerodromu Hamid Karzai, piše u izveštaju.

Međutim, kako se navodi, obaveštajni podataci i osmatranje automobila i putnika bili su nažalost netačno protumačeni. Najverovatnije je reč o pogrešnoj korelaciji podataka i kuće na koju su se oni odnosili.

Operateri su verovali da je napad na ovo vozilo legitimna odbrambena akcija kako bi se sprečio još jedan napad na aerodrom. Mislili su da je kuća prazna i nisu uočili decu u tom području, piše u izveštaju.

Američka vojska je imala obaveštajne podatke da militanti Islamske države planiraju novi napad kojim bi sprečili evakuaciju, tri dana nakon što je bombaš-samoubica na aerodromu ubio 13 američkih vojnika i desetine Avganistanaca.

Obaveštajci su im ukazali na beli automobil "tojota korola". Mislilo se da je u automobilu bio eksploziv poput onog koji je upotrebljen u prethodnom napadu. Ali jedna od grešaka bila je ta što su pratili pogrešan auto.

Zapravo nismo ni pratili "tojota korola" koju je trebalo da pratimo. Izdvojili smo onu za koju smo verovali da je ta, kaže Said.

Odluke su se donosile na osnovu onoga što se moglo očekivati. Verovalo se da je prethodno bombaš-samoubica na aerodromu eksploziv nosio u torbi za kompjuter. Kada su videli da ljudi koje posmatraju drže takvu torbu, analitičari koji su planirali napad dronom bili su sve uvereniji da imaju pravu metu.

"Kao što se ispostavilo, i to možemo da potvrdimo, te jeste bila torba za kompjuter" a ne eksploziv, rekao je Said.

Said je objasnio da ne postoji jedna osoba koja je kriva za ovu grešku, ali je takođe naveo da nije u njegovoj nadležnosti da odlučuje da li neko treba da bude kažnjen.

Izveštaj o istrazi o ovom napadu nije objavljen u celosti, zbog, kako je navedeno, proverljivih medota, taktika i procedura koje se u ovakvim napadima sprovode. Međutim, prosleđen je sektoru odbrane, kao i komandnom lancu, kako bi se sprovele korektivne mere i, prema potrebi, utvrdila odgovornost.

SAD su prethodno obećale nadoknadu štete preživelim članovima porodice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading