ZAHAROVA VRATILA BAJDENA NA FABRIČKA PODEŠAVANJA Američki predsednik napao Rusiju, a onda je dobio brutalan odgovor
Foto: Ilustracija

Zaharova je na taj način prokomentarisala kritike koje je američki predsednik Džozef Bajden izneo na račun Rusije i Kine zbog toga što njihovi lideri nisu prisustvovali samitu o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu.

"Za razliku od naših američkih kolega, Ruska Federacija energično i, naglašavam, dosledno ispunjava svoje obaveze koje ima prema Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu. Čudno je čuti takve stvari od SAD, imajući u vidu krajnje nesistematičnu i haotičnu politiku koju Vašington vodi u ovom polju", navela je Zaharova.

Kako je dodala, prema procenama Rusije, i Kina ima konstruktivan stav prema čitavom nizu pitanja iz globalne agende o klimatskim promenama.

Zaharova je rekla da je Rusija jedan od lidera u globalnom procesu dekarbonizacije i da je postavila cilj da postigne neutralnost ugljenika do 2060. godine, prenosi TAS S.

Bajden je na samitu COP26 kritikovao Kinu i Rusiju da nisu učinile dovoljno za rešavanje krize koju izazivaju klimatske promene.

„Mi smo se pojavili i time uticali na to kako ostatak sveta vidi Ameriku i njene lidere. To je ogroman problem, a oni su na to okrenuli glavu. Kako mogu da urade to i nazovu sebe velikim vođama", rekao je Bajden na samitu COP26, prenosi CNN.

Kineski predsednik Si Ðinping i ruski predsednik Vladimir Putin nisu prisustvovali klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, koji se smatra najvažnijim međunarodnim pregovorima o klimi poslednjih godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading