BORIS DŽONSON SIGURAN Ako Glazgov propadne, onda sve propada
Dan Kitwood/Pool via AP

"Ako ćemo da sprecimo da COP26 bude neuspešan, onda to mora da se promeni, i moram jasno da kažem da ako Glazgov propadne, onda cela stvar propada", rekao je Džonson obraćajući se novinarima nakon samita Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta u Rimu.

On je, pre polaska za Glazgov, ocenio da zemlje koje su najodgovornije za emisiju štetnih gasova kroz istoriju, ali i danas, "još ne rade svoj deo posla", prenosi Rojters.

Džonson je rekao da ako COP 26 ne rezultira stvarnim akcijama za borbu protiv klimatskih promena, onda poslednji samit u Parizu neće biti upamćen kao trenutak kada je čovečanstvo otvorilo oči, već "kada je ustuknulo i okrenulo glavu", dodaje Bi-Bi-Si.

On je ocenio da je postignut "neki uspeh" tokom samita G20 u Rimu.

Džonson je rekao da su se sve zemlje koje su učestvovale na samitu dogovorile da okončaju finansijsku podršku međunarodnim projektima za sagorevanje uglja bez upotrebe tehnologije za njegovo iskopavanje i skladištenje do kraja godine.

On je, međutim, priznao da su te obaveze koje su prihvaćene samo "kapi u okeanu koji se brzo zagreva".

"Trenutno su Pariski sporazum (iz 2015) i nada koju je doneo samo parče papira, moramo da popunimo to parče papira stvarnim napretkom", poručio je Džonson.

Boris Džonson je, na pitanje kolika je šansa da se postigne napredak sa oko 200 zemalja u Glazgovu, kada nije postignuto dovoljno napretka sa samo 20 država u Rimu, rekao da njegova nada zavisi od "volje, hrabrosti i liderstva svih u sobi" na COP26.

On je naglasio da građani na globalnom nivou, kao i druge vlade, traže akciju.

Komentari (0)

Loading