HRVATSKA U RASULU POSLE SUKOBA MILANOVIĆA I BANOŽIĆA O sudbini države se odlučuje za 10 dana!
Foto: Printscreen

Žestoki sukob traje već desetak dana, a trenutno se traže ostavke. Tako je ministar obrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog štaba Roberta Hranja. Mimo svojih ovlašćenja, jer ministar ne može smenjivati načelnika GS-a. Prema Zakonu o obrani, načelnika Glavnog štaba imenuje vrhovni zapovednik na predlog Vlade, a i njegovo razrešenje je u nadležnosti vrhovnog zapovednika.

Traži reakciju

Predsednik države Zoran Milanović traži reakciju premijera Andreja Plenkovića - "da razgovara sa svojim štićenikom i privede ga pameti".

- Ili da zatražim ostavku ministra i kažem da sve stoji dok god je ta neznalica ministar - rekao je predsednik Milanović. Epilog je to sukoba koji je počeo Banožićevom odlukom da penzioniše brigadira Elvisa Burčula.

 Nastavilo se međusobnim optužbama, prozivkama, pale su teške reči i uvrede - od pokemona i pisoara, preko kršenja zakona i ovlasti, osvetničkih odluka, zabrane govora, pa do optužbi Andreja Plenkovića da se radi o puzajućem državnom udaru. Kako će se rasplesti ovaj, dosad najozbiljniji sukob u vrhu vlasti?

- Ovo je sukob koji direktno utiče na funkcionisanje vojske. Predsednik države s jedne strane ponaša se neodgovorno. Smatram da je Milanović trebao pozvati Banožića na razgovor i dati mu svoj predlog. Da je to napravio, a Banožić nije prihvatio predlog, predsednik bi bio u pravu. Ovako je dao ministru Banožiću priliku da svašta govori. Smatram da je ovo jedna situacija u kojoj je ministar Banožić trebao pokazati više pameti i ne izlagati i premijera. Ne znam šta je bilo Banožiću i u čemu je problem s ta dva i po meseca vezana za penzionisanje Burčula. Trebao je bolje postupiti u toj situaciji i ne uvlačiti u to Plenkovića koji sada mora štititi svog ministra - rekao je sagovornik.

Nema smene

- Videćemo hoće li tada doći do dogovora. Ako se ne dogovore, nastaće kriza u funkcionisanju države - kaže sagovornik.

A dogovor, čini se, neće biti lako postići. Predsednik Milanović, ako je suditi prema njegovim dosadašnjim izjavama, očito će ostati pri svom zahtevu da se poništi odluka o penzionisanju Elvisa Burčula, nakon čega bi se stvari mogle vratiti u normalu. Do tada saradnje s ministrom verovatno neće biti. S druge strane, Banožić je izjavio da tu odluku neće povući. Na potezu je očito premijer Andrej Plenković. Milanović je pre nekoliko dana, na upit novinara može li i dalje sarađivati s ministrom, odgovorio:

- On je nebitan. Od Plenkovića se očekuje da to reši. Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika i unutar HDZ-a - rekao je predsednik Milanović.

Ono što je sigurno jeste to da neće biti smene ministra obrane Marija Banožića. Premijer Plenković je već rekao kako je on svoj položaj nakon ovoga osnažio.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading