MERKELOVA ODLAZI U penziji ću se baviti stvarima koje sam zanemarila
EPA/ Friedemann Vogel

Merkelova je rekla da želi da "možda malo putuje ili čita, ili jednostavno uživa u slobodnom vremenu znajući da u narednih 20 minuta ne može da se desi nikakav iznenadni preokret", objavio je u danas nedeljnik Frankfurter Algemajne Cajtung, prenosi AP.

Kancelarka Merkel, koja je 2018. godine najavila da se neće ponovo kandidovati na nacionalnim izborima održanim prošlog meseca, uspešno je vodila Nemačku kroz niz kriza, uključujući globalnu finansijsku krizu, migrantsku krizu i pandemiju koronavirusa.


"Mirne duše mogu da kažem da je ispravno da neko drugi preuzme dužnosti kancelara”, rekla je Merkelova.

U Nemačkoj su prošlog meseca održani nacionalni izbori, a Socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate trenutno pregovaraju o formiranju koalicione vlade.

Ove tri stranke saopštile su ranije ovog meseca da imaju za cilj da sledećeg kancelara imenuju do početka decembra.

Odlazeći vicekancelar Olaf Šolc, čiji su socijaldemokrati levog centra "za dlaku" pobedili na izborima, čini se da ima najveće šanse da nasledi Merkelovu.

Do formiranja sledece vlade, Merkelova će ostati na kormilu države i danas u tom svojstvu prisustvuje samitu Grupe 20 u Rimu.

Merkelova (67) je rekla da oseća zahvalnost što je služila naciji i da sa zadovoljstvom gleda na „dug, a u nekim slučajevima i komplikovan period“ svog političkog angažovanja.

„Možda će kasnije stići i malo melanholije", zaključila je kancelarka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading