KAZNA DO 7 GODINA ZATVORA UKOLIKO SE PRETPLATITE NA NJIH Belorusija proglasila tri društvene mreže za ekstremističke!
Foto: Shutterstock

Kanali društvenih medija kao što je Telegram bili su naširoko korišćeni tokom masovnih uličnih protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka prošle godine, kako za koordinaciju demonstracija, tako i za deljenje snimaka nasilnog policijskog obračuna, prenosi agencija Rojters.

Novinska kuća NEXTA, koju vodi beloruski izgnanik u Poljskoj, ima tri kanala na Telegramu, uključujući NEXTA Live, koji ima skoro milion pretplatnika u zemlji od 9,5 miliona stanovnika.


“Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenje kojim grupu građana koja sprovodi ekstremističke aktivnosti preko Telegram kanala NEXTA, NEXTA-Live i LUXTA, priznaje kao ekstremističku organizaciju i zabranjuje njihovo delovanje“, navodi se u saopštenju beloruskog ministarstva.

Ranije je svako ko bi delio materijal sa NEXTA rizikovao kaznu ili pritvor od 30 dana, ali nova klasifikacija znači da bi pretplatnici mogli biti krivično gonjeni zbog učešća u ekstremističkoj organizaciji i osuđeni na zatvor do sedam godina.

“Danas se u Belorusiji pojavilo još 1,4 miliona ekstremista“, napisala je NEXTA u tvitu.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznalo je Telegram kanale NEXTA, NEXTA Live i LUXTA kao ''ekstremističke informacije''. To znači da se mogu pokrenuti krivični postupci protiv kreatora, administratora i pretplatnika u Belorusiji”, dodaje se u tvitu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading