ORBAN ODGOVORIO NA NIKAD JAČE PRITISKE EVROPSKE UNIJE Po Brežnjevljevoj doktrini misle da imaju pravo, sa žalošću moram da kažem da je gotovo
EPA/FILIP SINGER

 

- Ideološki pritisak u okviru Evropske unije je bez presedana - rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban posle sastanka sa predsednicom francuskog desničarskog Nacionalnog saveza Marin le Pen, uporedivši ponašanje Evropske komisije sa doktrinom bivšeg Sovjetskog saveza

- Evropska komisija pretvorila se iz čuvara ugovora u ideološki centar, a Poljska i Mađarska svakodnevno u EU doživljavaju "modernizovanu formu" doktrine Brežnjeva - rekao je Orban na konferenciji za novinare.

- Sa žalošću konstatujemo da je ideološki pritisak u EU postao jači nego ikad - rekao je on i dodao da se migracije i zagovaranje otvorenog društva promovišu do neviđenog stepena, prenosi MTI.

- Po Brežnjevljevoj doktrini, ako neka članica Sovjetskog bloka odstupi od centralne ideologije, druge države članice imale su pravo da intervenišu u njenoj unutrašnjoj politici - objasnio je Orban.

Naravno, dodao je, "postupak zbog vladavine prava je mnogo manje brutalan od intervencije sovjetskih tenkova, ali je i dalje intervencija", rekao je on.

- A to je ono što Poljska i Mađarska svakodnevno doživljavaju - naglasio je Orban.


On je rekao da je neophodno obnoviti evropsku desnicu i da stranka Fides ima interes da se formira nova grupacija takvih stranaka.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading