BORIS MILOŠEVIĆ Vrtimo se u začaranom krugu, ovakve odluke služe da se otvaraju stare rane i podele među građanima!
EPA/MIRO LELAS

Gradsko veće Vukovara većinom je glasova prihvatilo zaključak prema kojem dostignuti nivo razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine još uvek nije na nivou koja bi bila dovoljna da se srpskoj zajednici u Vukovaru prošire prava koja se prvenstveno odnose na ravnopravnu upotrebu ćirilice na području grada.

Gradsko veće Vukovara, svakog oktobra prema odluci Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

Predsednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocenio je u raspravi kako građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva zagarantovana prava, a za nova se stekli nisu uslovi.

"Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dole, levo ili desno, mogao bi izazvati napetosti", kazao je Penava.

Podsetio je kako već 10 godina Vukovarci osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom niti broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu. Potpredsednik Vlade RH Boris Milošević reagovajući na zaključke veća grada Vukovara je istakao:

“Veoma me žalosti da u 2021. godini nije došlo do sveukupnog poboljšanja i potpunog poštovanja prava srpske zajednice u Vukovaru. Ovakve odluke onih koji danas pretenduju da vode nacionalne politike su duboko pogrešne i loše za celu državu. Ove retrogradne tendencije imaju svrhu daljeg žigosanja čitave srpske zajednice. Vukovar, a i cela Hrvatska je multinacionalna sredina i kao takva treba u svim svojim delovima da neguje duh saradnje i ravnopravnosti između većinskog i manjinskih naroda. Mi imamo odredjene međunarodne obaveze kao zemlja članica EU ali sve je to manje bitno u odnosu na poruke koje šaljemo našim narodima ovakvim odlukama i izjavama. Ovakve poruke samo služe da se otvaraju stare rane i podele među građanima. Veoma sam tužan što se vrtimo u začaranom krugu iz koga nikako da izadjemo” zaključio je Milošević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading