SRAMAN UDAR NA DODIKA Izetbegović poslao pismo u Brisel, dopis stigao na stotine adresa
EPA

 

- Možemo sa sigurnošću reći da bi BiH danas bila dosta stabilnija i uspešnija država da nije bilo delovanja političke stranke SNSD predvođene Miloradom Dodikom - navodi se u pismu preneo je sarajevski portal Klix.

Zvizdić i Izetbegović u opišnom pismu tvrde da je Dodik, kako kažu, u 15 godina, ispočetka skromno, a vremenom sve otvorenije i drskije, on sa svojim saradnicima kočio napred BiH na njenom evroatlanskom putu i činili sve da zadrže aparthejd u odnosu na Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj", navodi se u pismu.

Osvrću se i na nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani i sankcionisanju negiranja genocida i kažu:

- Na ovu odluku je uedila reakcija vlasti u entitetu Republike Srpske, predvođenu SNSD-om Milorada Dodika, koja je izazvala najtežu krizu u zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja bi, ukoliko se hitno ne reaguje, mogla rezultirati nesagledivim posledicama.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

Govoreći o Dodikovoj ideji "vraćanja nadležnosti entitetima" u pismu navode da je to eufemizam za protivustavno stavljanje van snage zakona države BiH na prostoru Republike Srpske i, kako tvrde, formiranje paradržavnih institucija u tom entitetu.

Izetbegović i Zvizdić, između ostalog, podsećaju da su EU i SAD među potpisnicima Dejtonskog sporazuma i da imaju obavezu da reaguju u, kako kažu, slučaju kršenja njegovih odredbi, kao i da se očekuju konkretne aktivnosti koje bi potvrdile podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Ruzica

26.10.2021 16:33

Treba pozvati Erdogana i zamoliti ga da smiri Izedbegovica, a ako ovaj ne slusa onda neka mu uskrati podrsku.