POTRES U POLITIČKOM SVETU GRČKE Preminula Fofi Genimata: Proglašen dan nacionalne žalosti
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

 

Fofi Genimata, lider treće po veličini grčke partije, socijalističkog pokreta PASOK koji je kasnije prerastao u levocentrističku alijansu KINAL (Pokret za promene), izgubila je u 56. godini bitku sa bolešću.

Pre desetak dana iznenada se zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja povukla sa liderskog mesta i borbu za budućnost partije prepustila svojim naslednicima. Njena smrt je potresla politički svet Grčke ali i obične građane koji je pamte kao poštenog političara, velikog borca za demokratiju i ženu koja je svojom upornošću i doslednošću bila uzor mnogim Grkinjama.

U svojoj bogatoj političkoj karijeri bila je zamenik gradonačelnika Atina-Pirej, zamenik ministra zdravlja, zatim unutrašnjih poslova i odbrane, poslanik. Godinama u samom partijskom vrhu... Od 2015. nalazila se na čelu socijalističkog PASOK-a, a od 2017. bila je lider Pokreta za promene KINAL, koalicije levocentrističkih partija oko PASOK-a, javlja Politika.

Premijer Kirijakos Micotakis je 27. oktobar proglasio danom nacionalne žalosti, izmenio svoj grafik i skratio posetu Saudijskoj Arabiji kako bi prisustvovao sahrani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading