BIZNIS IDEJA Klonirali glas direktora banke i došli do 35 miliona dolara
Shutterstock

Sudski dokumenti koje je objavio “Forbs” otkrivaju da je 2020. godine u Dubaiju na prevaru opljačkana banka, koja je izgubila milionski iznos.

Menadžer banke je dobio poziv “direktora” kojeg dobro poznaje, a on je tvrdio da kompanija treba obaviti akviziciju te da je potrebno da banka odobri transfer novca u iznosu od 35 miliona dolara.

Menadžer banke je čak dobio mejlove od direktora i advokata odgovornog za dogovor, prenosi portal "Klix.ba".

Sve se činilo u redu tako da je menadžer banke obavio transfer novca. Međutim, usledio je šok, jer se ispostavilo da se radi o velikoj prevari. Kriminalci su iskoristiti tehnologiju za “kloniranje” glasa direktora kompanije.

Ovo je tek drugi put da je javnosti poznato da su kriminalci koristili ovaj alat za prevaru i laku zaradu.

Prvi incident se dogodio 2019. godine, a kriminalci su tada klonirali glas direktora britanske energetske firme. To je rezultiralo ilegalnim transferom 243.000 dolara mađarskom dobavljaču.

- Audio i vizuelne prevare predstavljaju fascinantan razvoj tehnologije 21. veka, ali su neverovatno opasne, te predstavljaju ogromnu pretnju za podatke, novac i biznise, izjavio je Džejk Mur, ekspert za sajber bezbednost u kompaniji “ESET”.

Nakon što je tekst objavljen, Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje U. A. E. je kontaktirao Forbs i istakao da se pogođena banka nalazi u Hong Kongu, ali da su inspektori iz Dubajia radili i dalje rade na slučaju.

U zvaničnom saopštenju Kancelarije za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma stoji: "Čak iako su se događaji desili izvan Ujedinjenih Arapskih Emirata, potrudićemo se da kroz saradnju sa partnerima širom sveta identifikujemo i pronađemo pojedince koji su izveli ovu prevaru."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading