BAKIR POGAZIO SVE MOGUĆE ZAKONE Izetbegović zarobio građane BiH!
Alo

SDA i Izetbegović su glavni krivci što je u FBiH isti sastav Vlade već sedam godina.

Pogazili su sve moguće zakone i ustavne nadležnosti, jer nisu prihvatili rezultate izbora 2018. godine i odbili da sa HDZ BiH formiraju vlast, što znači da su građani taoci njihove politike.

Sama činjenica da FBiH nije primenila rezultate parlamentarnih i opštih izbora iz 2018. godine, i da ima Vladu u tehničkom mandatu skoro celi mandat, jedinstven je slučaj u BiH, ali i u regionu.

Sagovornici kažu da su "legalisti" iz SDA, koji proteklih dana napadaju iz svih oružja Srpsku zbog vraćanja nadležnosti, a što je dozvoljeno po Ustavu, pokazali su da u BiH za bošnjačke političare vrede jedna pravila, a za Srbe druga.

Posebno ističu da međunarodna zajednica u BiH prećutno podržava uništavanje demokratije i ignorisanje rezultata izbora u Federaciji, jer nisu kaznili Izetbegovića i SDA što drže Vladu u tehničkom mandatu i ne žele da čuju za formiranje nove vlade.

Goran Broćeta, srpski delagat u DN Parlamenta FBiH, kaže da su protekle tri godine pokazale koliko je BiH veštačka država jer se ne primenjuju ni rezultati izbora.

- Možemo samo zamisliti kakva bi bila reakcija stranaca, SDA i raznih bošnjačkih političara da Srpska ne formira vladu tri godine. Verovatno bi se posegnulo za bonskim ili nekim drugim ovlašćenjima i kažnjavali odreda srpski političari - ističe Broćeta.

Analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz kaže da uopšte nije siguran hoće li biti narednih izbora u BiH.

- Činjenica da nisu primenjeni rezultati prošlih izbora u FBiH, i da se tri godine "otaljavaju" stvari na terenu u Federaciji, dokaz su kakav odnos prema građanima imaju u SDA i HDZ BiH, odnosno vladajuće stranke u FBiH. Izbori su preko potrebni Federaciji kako bi se građani oslobodili upravo bahatih i korumpiranih partija koje su na vlasti - ističe Kazaz.

On dodaje da nije iznenađen što se stranci nisu umešali u blokadu formiranja Vlade i kaznili SDA, ali i HDZ BiH.

- Glavni krivci za stanje u Federaciji su definitivno SDA i HDZ BiH, ali i opozicija koja ne vrši pritisak da se pokrenu stvari sa mrtve tačke - poručuje Kazaz.

Preti bojkot narednih izbora

Ivana Marić, politički analitičar, kaže da će situacija u Federaciji sa Vladom u tehničkom mandatu dovesti do toga da birači na predstojeće izbore izađu u još manjem broju.

- Šta mogu sad građani da očekuju pred nove izbore naredne godine kad im nisu priznati rezultati sa prošlih. U foteljama sede isti ljudi sedam godina i ti će ponovo na izbore. Građani su taoci SDA i HDZ BiH - smatra Marićka.

Komentari (0)

Loading