PROCURILI TAJNI DOKUMENTI Otkriveno lobiranje, hoće da menjaju naučni izveštaj
AP/Ronald Zak

Curenje dokumenata otkriva da su Saudijska Arabija, Japan i Australija među zemljama koje traže od Ujedinjenih nacija da umanji potrebu brzog odmicanja od fosilnih goriva.

Do dokumenata je došao tim istraživačkih novinara Grinpis u Velikoj Britaniji, Unearthed, pa prosledio BBC-ju.

To takođe pokazuje da se neke bogate zemlje pitaju da li treba finansijski pomoći siromašnijim državama za prelazak na zelene tehnologije.

Ovo lobiranje dovodi u pitanje i sam samit o klimi COP26 koji će biti održan u novembru.

Dokumenti pokazuju da se zemlje povlače i ne pristaju na preporuke UN-a za akciju, samo nekoliko dana pre nego što će od njih na samitu biti zatraženo da se obavežu da će usporiti klimatske promene i zadržati zaustavljanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

PROCURILI TAJNI DOKUMENTI Otkriveno lobiranje, hoće da menjaju naučni izveštaj

Foto: Shutterstock/ Piyaset

 

 

Dokumenti koji su procurili sastoje se od više od 32.000 podnesaka koje su vlade, kompanije i druge zainteresovane strane poslale timu naučnika zaduženih da sastave UN-ov izveštaj osmišljen da objedini najbolje naučne dokaze o tome kako se boriti protiv klimatskih promena.

Ove "izveštaje o proceni" sastavlja svakih šest do sedam godina Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC), telo UN-a zaduženo za procenu nauke o klimatskim promenama.

Izveštaje koriste vlade kako bi odlučile koje su mere potrebne u borbi protiv klimatskih promena, a najnoviji će biti ključni doprinos pregovorima na konferenciji u Glazgovu.

Značaj ovih izveštaja delom proizlazi iz činjenice da gotovo sve vlade sveta učestvuju u procesu postizanja konsenzusa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading