VELIKI TROŠAK Banke ukidaju bankomate
Tanjug

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj mogla bi da bude ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata.

To je objavio HTV-ov Potrošački kod.

Kako se navodi, to je bankama, naime, velik trošak.

Već su ukidale bankomate za koje su procenile da je trošak njihovog održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema regulativi, veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima. Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebalo da investiraju po nekoliko hiljada evra. Stoga su najavile povlačenje dela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Hrvatske banke ipak od MUP-a traže kompromisno rešenje vezano za sigurnost bankomata, jer sada ulažu 80 do 100 miliona evra u IT sisteme radi konverzije kune u evro, koja je nužna zbog skorog uvođenja evra.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sistemom elektrohemijske zaštite kojim se trajno označavaju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivom mestu i imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading