UKRAJINSKI GENERAL: Pomoći će krv kozaka i ustanika!
EPA

- Branitelji Ukrajine već osmu godinu obuzdavaju rusku agresiju. Postali smo pouzdan štit Evrope. Kozačka i ustanička krv u našim venama vodi nas samo napred – do Pobede... Definitivno ćemo vratiti državni suverenitet Ukrajine na celoj njenoj teritoriji, rekao je Zalužni, saopšteno je na stranici Generalštaba na Fejsbuku.

Rusija je više puta izjavljivala da nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor za postavljanje više vojne tehnike NATO-a u blizini ruskih granica. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, ruska pretnja je „izmišljotina onih koji žele da profitiraju od svoje uloge prethodnice u borbi protiv Rusije i da za to dobiju neke bonuse i beneficije“.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Komentari (0)

Loading