JEDINI DRŽAVNI ČAROBNJAK NA SVETU JE DOBIO OTKAZ Nije iz Oza već sa Novog Zelanda, imenovao ga je premijer
Printscreen/

Čarobnjak, čije je pravo ime Ian Brekenberi Čenel (88), bio je poslednje dve decenije pod ugovorom sa gradskim većem u Krajstčerču radi promocije grada kroz „dela čarobnjaštva i druge usluge slične čarobnjacima“, po ceni od 16.000 dolara godišnje. Ukupno mu je plaćeno 368.000 dolara.

Čarobnjak, rođen u Engleskoj, počeo je da izvodi "čarobnjaštvo" i zabavu na javnim nastupima ubrzo po dolasku na Novi Zeland 1976. Kada je opština prvobitno pokušala da ga zaustavi, javnost je protestovala. Tako je 1982. godine Udruženje direktora galerije umetnina na Novom Zelandu reklo da je on postao živo umetničko delo, a zatim je 1990. godine tadašnji premijer Majk Mur zatražio da razmisli o tome da postane čarobnjak Novog Zelanda.

JEDINI DRŽAVNI ČAROBNJAK NA SVETU JE DOBIO OTKAZ Nije iz Oza već sa Novog Zelanda, imenovao ga je premijer

Printscreen/

 

"Zabrinut sam što vaše čarobnjaštvo nije na raspolaganju čitavoj naciji", napisao je Mur na svom službenom memorandumu.

"Stoga vam predlažem da hitno razmotrite moju sugestiju da postanete Čarobnjak Novog Zelanda, Antarktika i pripadajućih podmorja ... nema sumnje da će doći do implikacija u području uroka, blagoslova, psovki i drugih natprirodnih stvari koje su izvan nadležnost običnih premijera. "

Od tada je nastupao u Krajstčerču, plesao na kiši na Novom Zelandu i u Australiji tokom suša, a 2009. godine je odlikovan Kraljičinim rođendanskim odlikovanjima. Ali takođe je naišao na kontroverzu zbog komentarima o ženama.

 

 

Opština je saopštila da je čarobnjaku poslala pismo u kojem mu se zahvaljuje za njegove usluge u Krajstčerču proteklih decenija i obaveštava ga da "zatvaraju knjigu s njegovim ugovorom", rekla je portparolka Lin Meklelend.

Ona je dodala da je to bila teška odluka, ali da će Čarobnjak „zauvek biti deo istorije Krajstčerča“.

Čarobnjak je pak rekao da je opština odlučila da ga skine sa platnog spiska jer se ne uklapa u „vibracije“ grada. Kaže da je bio provokator.

 

 

"To implicira da sam dosadan i star, ali u Krajstčerču nema nikog nalik ovome što sam ja radio. Oni me ne vole jer su dosadne birokrate. Mene svi vole i njih ne" rekao je.

Čarobnjak je dobro poznat stanovnicima Krajstčerča, ali poslednjih godina njegovo prisustvo se smanjilo, a njegova pojavljivanja su se proredila. On kaže da je to zato što ga je Opština učinila nevidljivim i nije odgovorila na njegove predloge za poboljšanje turizma.

Na pitanje da li će da "baci prokletstvo" na opštinsko veće zbog njihove odluke, rekao je da radije daje blagoslove.

"Dajem deci srećne snove, svima opšte dobro zdravlje i želim da učinim da birokrate postanu ljudi." zaključio je.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading