HRVATI U KRIZI "Trošimo nekoliko hiljada kuna više, odričemo se kafe, odeće..."
EPA

Već tokom leta je poskupela hrana, najviše se to osetilo na cenama ulja, voća, povrća, nedavno su poskupeli pekarski proizvodi, dok je u poslednje dve nedelje drastično skočila cena goriva.

Juče je stigla nova najava poskupljenja i to javnog prevoza u Zagrebu, a isto je za očekivati i u ostalim gradovima.

- S obzirom na cene derivata, na cene gasa, građevinskog materijala, nekakvu puzajuću inflaciju, sasvim je jasno da će doći i da treba doći do korekcije cena ZET-ovih karata. Teško je izračunati koliko bi tačno trebala biti karta, ali verovatno će se kretati oko 8 kuna (oko 125 dinara) - rekao je šef Sindikata ZET-a Dražen Jović.

Prodavci mesa su rekli da je meso već poskupelo za 5 i 10 kuna po kilogramu.

Građani kažu da su itekako primetili poskupljenja, pa su se mnogi morali odreći nekih stvari i pažljivo razmatraju trošenje svake kune.

Maja iz Zagreba ispričala je da je njena porodica itekako primetila poskupljenja, pogotovo u hrani.

- Najviše sam primetila poskupljenje suncokretovog ulja, maslinovog ulja, maslaca, kao i voća i povrća. Zadnja dva meseca trošimo oko 2.000 do 2.500 kuna više nego pre. Osetno je sve poskupelo. Nismo u situaciji da ćemo se morati nečega odreći, ali nam svakako nisu draga ova poskupljenja - kazala je Maja.

Tanja je majka troje dece, a poskupljenja hrane veliki su udarac na njihov životni standard. Zbog toga se odrekla nekih stvari koje je pre češće mogla priuštiti. Kaže kako sad mesečno potroši 2.000 kuna više nego pre leta.

- Primetila sam poskupljenje svih kućnih potrepština, hrane, pogotovo ulja i voća. Kod nas je voće jako poskupelo, a mi jedemo dosta voća i vidim da su cene otišle jako gore. Mesečno sigurno trošim 2.000 kuna više, imam troje dece. Već smo se odrekli nekih stvari. Manje trošimo na odeću, ređe je kupujemo. Isto tako ne odlazimo u restorane kao pre. Ređe jedemo napolju bez obzira radi li se samo o objektu brze hrane, dakle ne govorimo o nekim skupim restoranima - ispričala je Tanja.

Dalmatinka Tina, koja živi u Zagrebu, kaže kako ima sreće jer joj roditelji šalju hranu koju sami uzgajaju. Ipak, poskupljenje je osetila, a već se i odrekla nekih stvari, kao odlazaka na kafu tokom pauze, kupovine odeće..

- Primetila sam poskupljenje, najviše hrane, meso i jaja ne kupujem, šalju mi moji domaće. Ali vidim da je skuplji hleb, mleko, pahuljice, ulje je preskupo, mesečno mi treba 1.000 kuna više. Ne vozim automobil, pa mi je tu ušteda. Vozim bicikl, pa štedim i na javnom prevozu. Kafa u kafićima je poskupela bar po kunu, dve, tako da idem manje na kafe. I na poslu sam znala izaći napolje na pauzu pa bi popila kafu, sad ne idem. Mislila sam ove zime kupiti novu zimsku jaknu, odustala sam od toga - rekla nam je Tina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading