USTAVNI SUD POKRENUO POSTUPAK Bošnjaci i Hrvati udarili na srpski narod u Bosni i Hercegovini
Tanjug/Zoran Žestić

 

Na jučerašnjoj zajedničkoj sednici taj zakon razmatran je nakon odluka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda.


Pošto na sednici nije postignuta saglasnost u pogledu razmatranog zakona, predmet je prosleđen Ustavnom sudu Republike Srpske - Veću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke, prenose Nezavisne novine saopštenje Veća naroda.

Zajednička komisija juče je razmatrala taj zakon pošto 7. oktobra Veće naroda nije postiglo saglasnost o odlukama klubova Bošnjaka i Hrvata za pokretanje mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon.

Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske odlučio je 23. septembra da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon jer je, kako tvrde, "suprotan odredbama ustava Republike Srpske i BiH". Istog dana i Klub Hrvata u Veću naroda doneo je istu odluku, uz identično obrazloženje.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. septembra Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma, čiji je cilj zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Zakon je usvojen na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a gotovo identičan akt istog dana usvojila je i Skupšina Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading