ZASTRAŠUJUĆE Povampireni fašizam usred Berlina! (VIDEO)
Foto: Printscreen

Parada koju je nemačka vojska organizovala u Berlinu ispred Bundestaga, u čast njenih pripadnika koji su se povukli iz Avganistana, izazvala je žestoke reakcije. Razlog je bakljada, koja je mnoge podsetila na estetiku iz vremena nacista.

Nemačka je u sredu organizovala svečanost na Trgu republike u Berlinu, ispred zgrade parlamenta, Bundestaga, koji mnogi Nemci i dalje nazivaju Rajhstag. Najsporniji detalj parade, kako piše nemački "Di Velt", bila je bakljada. Nemački vojnici marširali su u svečanim uniformama, sa šlemovima na glavama, noseći baklje u rukama.

Sporno je što je takva ikonografija bila karakteristična za nacističko vreme, što se može videti i na brojnim snimcima sačuvanim do danas.

Takva ikonografija izazvala je žestoku reakciju mnogih na društvenim mrežama.

Tako je tv voditelj Jan Bemerman napisao na Tviteru "Bakljada ispred Rajhstaga, to je neprihvatljivo" i u više navrata žestoko kritikovao ovakav događaj.

Poslanik Zelenih Hans Kristijan Štrobele takođe je kritikovao paradu.

Oglasio se i bivši poljski ministar spoljnih poslova, sada evroposlanik Vitold Vašikovski, koji je na Tviteru napisao "Tipični nemački smisao za humor" i označio nemačkog ministra spoljnih poslova Haika Masa i nemačku ambasadu u Poljskoj.

Nemačko ministarstvo odbrane reagovalo je na kritike takođe na Tviteru, navodeći da se radi o "odavanju pošte ljudima koji su se borili za demokratiju" i da je "politizacija ovakvog događaja nedostojan čin".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading