UHAPŠEN SIN DRŽAVNOG SEKRETARA Automobilom naleteo na poljoprivrednike u Indiji
EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Zvaničnik policije Upendra Agarval rekao je da je Mišra, protiv koga se vodi istraga za ubistvo, uhapšen nakon celodnevnog ispitivanja tokom kojeg nije pružio dokaze da nije bio ni u jednom od tri vozila koja su uletela među demonstrante, prenosi AP.

Mišra se u petak nije odazvao pozivu policije za ispitivanje, već je posle nekoliko sati poslao poruku da je bolestan.

Indijski Vrhovni sud kritikovao je vladu zbog toga što on nije uhapšen.

Do incidenta u kojem su stradali poljoprivrednici došlo je kada je automobil koji se dovodi u vezu s njegovim ocem, državnim sekretarom Adžajom Mišrom, naleteo na poljoprivrednike koji su protestovali u saveznoj državi Utar Pradeš, a tom prilikom poginula su četvorica muškaraca.

Nesreća je izazvala nerede, koji su doveli do toga da besna rulja pretuče na smrt trojicu muškaraca u automobilu, uključujući vozača.

U nasilju je stradao i jedan novinar.

Poljoprivrednici tvrde da je Ašiš Mišra bio u automobilu koji je naleteo na demonstrante, ali i on i njegov otac to negiraju.

Stotine poljoprivrednika u Indiji počele su krajem septembra blokadom puteva novi talas protesta protiv spornih izmena zakona o poljoprivredi, dok njihovi saborci, koji od novembra prošle godine kampuju na prilazima Nju Delhija, zahtevaju potpuno ukidanje zakona.

Nekoliko ranije održanih rundi pregovora između predstavnika sindikata poljoprivrednika i vlade nisu dale rezultate, vlada ne odustaje od tvrdnji da će se izmenama zakona povećati prihodi poljoprivrednika, dok ih sindikati smatraju nepravednim i eksploatatorskim.

Indijska vlada je u septembru prošle godine uvela zakon prema kojem poljoprivrednici direktno prodaju svoje proizvode velikim kupcima, zaobilazeći veleprodajna tržišta koja reguliše vlada.

Poljoprivrednici tvrde da će im zakon naneti štetu i ostaviti im male mogućnosti za pregovaranje s velikim privatnim trgovcima i prerađivačima hrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading