SAD NEŠTO KRIJE?! Kina i Rusija zabrinute zbog više od 200 američkih bioloških laboratorija
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

 


Izjava je pročitana na sastanku Prvog komiteta generalne skupštine UN čija je tema bila razoružanje. Kako je pojasnio diplomata, izjava se odnosi na jačanje konvencije o biološkom oružju.

„Rusija i Kina primećuju vojnu biološku aktivnost SAD i njenih saveznika van njihovih granica. Više od 200 američkih bioloških laboratorija se nalazi van teritorija SAD koje ne rade transparentno. One izazivaju ozbiljnu zabrinutost i pitanja međunarodne javnosti da li je njihov rad u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju“, navodi se u izjavi.

U dokumentu se navodi da i Rusija i Kina dele mišljenje da takve aktivnosti predstavljaju ozbiljan rizik za nacionalnu bezbednost obe države.

Peking i Moskva takođe navode da američke biološke laboratorije na tlu SAD takođe pokreću pitanja da li je njihov rad u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju, s obzirom da SAD i njeni saveznici ne pružaju relevantne informacije o ovoj vojno-biološkoj aktivnosti.


„Rusija i Kina pozivaju SAD i njene saveznike da rade otvoreno, transparentno i odgovorno i da na odgovarajući način informišu o svojim vojnim biološkim aktivnostima u inostranstvu“, zaključio je diplomata.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading