HAOS U INDIJI Vozač sina ministra automobilom pregazio farmere
EPA

Šetoro ljudi poginulo je danas u nasilju koje je izbilo kada je vozilo koje se povezuje sa indijskim ministrom unutrašnjih poslova pregazilo dva poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu protiv kontorveznog zakona o farmama.

Među poginulima u incidentu u državi Utar Pradeš su i dva farmera koji su pregaženi. Učesnici protesta tvrde da je vlasnik automobila sin ministra unutrašnjih poslova Ajaja Mišre, prenosi Rojters.

Mišra je rekao da njegov sin nije bio na mestu događaja tokom incidenta, već da je automobil vozio "naš vozač", koji je izgubio kontrolu i udario u poljoprivrednike nakon što su "izgrednici" počeli da bacaju kamenje i napadaju ga štapovima i mačem.

- Da je moj sin bio tamo, ne bi izvukao živu glavu - rekao je on.

Stotine poljoprivrednika u Indiji počelo je krajem septembra blokadom puteva novi talas protesta protiv spornih izmena zakona o poljoprivredi, dok njihovi saborci, koji od novembra prošle godine kampuju na prilazima Nju Delhija, zahtevaju potpuno ukidanje zakona.

Nekoliko ranije održanih rundi pregovora između predstavnika sindikata poljoprivrednika i vlade nisu dale rezultate, vlada ne odustaje od tvrdnji da će se izmenama zakona povećati prihodi poljoprivrednika, dok ih sindikati smatraju nepravednim i eksploatatorskim.

Indijska vlada je u septembru prošle godine uvela zakon prema kojem poljoprivrednici direktno prodaju svoje proizvode velikim kupcima, zaobilazeći veleprodajna tržišta koja reguliše vlada.

Poljoprivrednici tvrde da će im zakon naneti štetu i ostaviti im male mogućnosti za pregovaranje s velikim privatnim trgovcima i prerađivačima hrane.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading