LUKAŠENKO SE KUNE U DECU Tihanovska nije imala razlog da beži iz Belorusije
Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV

„Kunem se svojom decom da Tihanovska nije nigde bežala. Zamolila me je da je odvedem do litvanske granice, ne samo nju, već i nekoliko drugih ljudi, što sam i učinio. Dakle, nije pobegla. Da li želite dokaz? Možemo vam dati dokaz. Ovo je još jedna laž ", rekao je beloruski predsednik.

Evropa i SAD smatraju da je Tihanovskoj ukraćena pobeda, kada je bila drugoplasirana na predsedničkim izborima u avgustu 2020., na kojima je Lukašenko sa 80 odsto podrške osvojio šesti mandat.

U julu njoj je uprilicen sastanak u Beloj kući sa predsednikom SAD Džožefom Bajdenom, koji je tvitovao da mu je "čast" da je upozna i da "SAD čvrsto stoje uz narod Belorusije u njihovoj potrazi za demokratijom i univerzalnim ljudskim pravima".

Lukašenko je pristao da u intervjuu za Si-En-En odgovori na optužbe i pokušao da odbaci sve negativne stavove o njemu.

On je govorio o ljudskim pravima i poručio da Zapad neće moći sve zemlje da natera da se „pokoravaju“ prema njegovim standardima ljudskih prava, a da isto važi i za izborne standarde.

Lukašenko je naglasio da se ti standardi unapređuju u Rusiji i Belorusiji prema preporukama OEBS-a, a da zapadnim zemljama ni to nije prihvatljivo jer žele da nemetnu isključivo svoje.

Beloruski predsednik je za američku televizijsku mrežu rekao da mu nije ni na kraj pameti da vodi osvetljubivu politiku prema Briselu zbog sankcija, demantujući tvrdnje poljske vlade da Belorusija šalje migrante na njihovu granicu, i naglasio da njegova zemlja može da opstane bez tržišta Evropske unije.

„Možete li da dokažete tvrdnju da sam se odlučio za osvetu Evropskoj uniji? Da li me smatrate ludakom? Moja zemlja je u centralnoj Evropi i mala je. Samo 210.000 kvadratnih kilometara, ništa slično Sjedinjenim Američkim Državama. Može li 10 miliona ljudi da diktira uslove za pola milijarde, koliko živi u Evropskoj uniji? ", izjavio je Lukašenko.

Dodao je i da je Belorusija preživela bez EU i da će moći da opstane i u narednim godinama, usmeravajući svoj izvoz na tržista Rusije i Kine, ali drugih zemalja sa kojima ima prijateljske odnose.

Lukašenko je danas izjavio i da bi se Belorusija, u slučaju eventulanog oružanog napada, transformisala u jedinstvenu vojnu bazu sa Rusijom, kako bi izdržala agresiju.

Bliska ekonomska, politička i vojna integracija Belorusije i Rusije podstaka ju spekulacije da će Lukašenko biti poslednji beloruski predsednik, pošto postoje verovanja da planira formalno ujedinjenje svoje zemlju sa Rusijom, navodi Si-En-En.

Lukašenko je u razgovoru za američku televiziju to demantovao.

"Putin i ja smo dovoljno inteligentni da stvorimo uniju dve nezavisne države koja bi zajedno bila jača od pojedinačnih zemalja. Suverenitet se ne prodaje", naglasio je Lukašenko.

Komentari (0)

Loading