DVOLIČNA I SMRTONOSNA IGRA SAD u Avganistanu ostavile naoružanje teško 85 milijardi dolara!
EPA/STRINGER

 

„Brojka od 85 milijardi užasava. Samo razmislite šta su sve ostavili – 22.000 oklopnih vozila, 358.000 automatskih pušaka, 176 artiljerijskih baterija, 8.000 kamiona“, naglasio je on.


Šugajev je takođe rekao i da su Amerikanci ostavili u Avganistanu i vojnu avijaciju koja uključuje transportne avione i helikoptere kojih ima preko 100 jedinica.

„Talibane su praktično naoružali do zuba. Sam Bog zna šta se može sa svime time desiti u budućnosti“, dodao je on.

Podsetimo, početkom avgusta, kada su američke snage počele povlačenje iz Avganistana, talibani su pojačali su ofanzivu protiv vladinih snaga.

EPA/STRINGER

 

Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.

EPA/STRINGER

 

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

Komentari (0)

Loading