„Havanski sindrom” pokosio agenta CIA: Napad karakteriše nekoliko stvari!
Shutterstock/ninefotostudio

 

CIA je iz Srbije evakuisala jednog agenta koji je pretrpeo zdravstvene poteškoće, identične neurološkom napadu poznatom kao „havanski sindrom”, piše "Politika".

O takvom incidentu na Balkanu ranije nije bilo reči i on je samo poslednji u nizu onoga što američki zvaničnici opisuju kao stalni napad nečim nepoznatim. U poslednje vreme diplomate SAD i agenti iz te zemlje sve češće prijavljuju simptome ove misteriozne bolesti.

Pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD, američki „Volstrit džornal” objavio je da je CIA proteklih nedelja evakuisala obaveštajca koji je služio u Srbiji i navodno pretrpeo ozbiljne povrede nastale zbog „havanskog sindroma”.

Američki Stejt department intenzivno istražuje navode o mogućim abnormalnim zdravstvenim incidentima gde god da su prijavljeni i to shvata izuzetno ozbiljno, izjavila je juče Džalina Porter, glavna zamenica portparola Stejt departmenta.

Ona je tako prokomentarisala nove slučajeve „havanskog sindroma” među službenicima CIA, posebno one objavljene u listu „Volstrit džurnal”, navodi se na sajtu Stejt departmenta.

U odgovoru na pitanje koje joj je postavljeno, ona nije precizirala gde su prijavljeni takvi događaji niti je pominjala Srbiju.

„Činili smo sve što je moguće da obezbedimo da zaposleni, koji su prijavili bilo koji od ovih incidenata, dobiju trenutnu i odgovarajuću pažnju i brigu”, rekla je Porterova.

„Havanski sindrom” pokosio agenta CIA: Napad karakteriše nekoliko stvari!

Foto: Youtube/Printscreen

 

Ona je naglasila i da su ovi slučajevi prioritet američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Američki mediji pišu da se širom sveta oko dve stotine zvaničnika SAD i članova njihovih porodica razbolelo od „havanskog sindroma”. Simptomi bolesti su, kako navode, mučnina, jaka glavobolja, bolovi u uhu, umor, nesanica i tromost. Ne zna se šta ili ko uzrokuje ove napade, a naučnici pretpostavljaju da takva tehnologija koristi neku vrstu usmerene energije.

Zvaničnici iz američke ambasade prvi put su ovakav slučaj prijavili 2016. godine na Kubi. Nakon toga, misteriozna bolest je nazvana „havanski sindrom”, a u izveštaju Vlade SAD objavljenom prošle godine, navodi se da je usmerena radio-frekvencija najpouzdanije objašnjenje za simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugde. Oni koji su iskusili simptome „havanskog sindroma” izjavili su da su uspevali i da pobegnu od tih napada tako što bi se premestili u drugu prostoriju kada bi osetili probleme.

Kada se „zakotrljala” tema „havanskog sindroma” bilo je mnogo licitacija koja zemlja je mogla da razvije i upotrebljava takvo oružje i svakako je prva obaveštajno-bezbednosna sumnja pala na – Rusiju. Kasnije i na Kinu.

„Još je teško potvrditi ko poseduje takvo oružje, ukoliko znamo da se dejstvovalo na nekoliko kontinenata”, kaže za „Politiku” Darko Obradović, stručnjak za bezbednost.

Dok se razni ekspertski krugovi i dalje spore o prirodi tog oružja i njegove tehnike rada, jedino se sa sigurnošću može potvrditi da je reč o nekonvencionalnom, asimetričnom napadu.

„Napad karakteriše nekoliko stvari. Reč je o usmerenom dejstvu i o identifikovanoj i odabranoj meti. Takođe, još nije uspostavljena adekvatna odbrana od ovog napada i još nema preventivnog otkrivanja takvog napada, već samo njegove posledice. To je napad čiji je cilj onesposobljavanje protivnika na naročito subverzivan način. Ova subverzija se ispoljava u tome da protivnik postaje nefunkcionalan za svoje redovne zadatke i obaveze, a još nesvestan da mu produktivnost i budnost značajno opadaju. Upravo nam ova poslednja tačka govori da cilj napada nije eliminisanje protivnika već njegovo onesposobljavanje, da postane ranjiv, podložan greškama. Ukoliko spojimo tehničku formu, mikrotalase i psihofizičku komponentu u vidu narušenog opšteg stanja mete, dobijamo pravo specijalno oružje u hladnoratovskom maniru”, objašnjava stručnjak za bezbednost.

On naglašava da zabrinjava činjenica da nemaju sve osobe tretman diplomatskih i državnih činovnika i da uživaju posebnu zaštitu i zdravstvenu negu, a mogu biti ciljani ovakvim oruđem.

„Smatram da postoji još žrtava”, zaključuje Darko Obradović.

Emitovanje raznih frekvencija je i ranije korišćeno u svrhu prikrivenih likvidacija, na primer, poremećaja rada defibrilatora za srčani mišić. Nije javno poznato da li je ijedan primerak tehnologije koja izaziva „havanski sindrom” zaplenjen, te ne znamo sve njegove karakteristike. Možemo samo da nagađamo da se takvo oružje u delovima sklapa od dostupnih komponenata u zemlji ili se u državu dejstva ubacuje tajnim putem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading