HRVATSKA TONE SVE DUBLJE Evropska unija pritekla u pomoć, uložila skoro milijardu evra za spas!
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Iz vlade su naveli da će sredstva iz avansa biti usmerena na reforme i projekte koji su najspremniji i koji se mogu prvi realizovati, što između ostalog porazumeva podršku inovativnom projektu za istraživanje i razvoj autonomnih vozila, i ulaganja u širokopojasnu pristupnu infrastrukturu i osiguranje pristupa 5G mreže, prenosi portal Index.


Novac će takođe biti usmeren na podršku privrednicima za energetsku efikasnost i korišćenje obnovljive energije u industriji, na projekte dekarbonizacije zgrada, kao i projekte vodne privrede koji već imaju spremnu projektno studijsku dokumentaciju, tendersku dokumentaciju i pribavljene građevinske dozvole.
HRVATSKA TONE SVE DUBLJE Evropska unija pritekla u pomoć, uložila skoro milijardu evra za spas!

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 


Osnov za isplatu avansa je Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021/26. (NPOO) koji je početkom jula dobio pozitivnu ocenu EK, a koju je Savet EU potvrdilo Izvršnom odlukom kojom je Hrvatskoj stavljeno na raspolaganje ukupno 6,3 milijarde evra bespovratnih sredstava, podseća se u informaciji.

Rok za realizaciju svih reformi i investicija u NPOO-u je 31. avgust 2026. pri čemu će se dalje uplate sredstava iz Fonda EU temeljiti na polugodišnjim zahtevima za plaćanje čije će odobrenje zavisiti o zadovoljavajućem ispunjenju pokazatelja koji se odnose na sprovođenje reformi i investicija na koje se Hrvatska obvezala u okviru NPOO-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Cune ga majka

28.09.2021 18:11

baš mi ih je žao, ko im je kriv šta nemaju vođu

Ivan

28.09.2021 22:03

E da je ovako EU podržala Srbiju sada bi Evropa zajedno sa Srbijom napravila takve rezultate da bi im se divio ceo svet a ovako sa Hrvatskom kao prijateljem stigli ste do samog raspada, samo vam još jedan logor fali i superiška