SKANDAL JAPANSKE PRINCEZE Zbog udaje za "običnog" čoveka odriče se titule, a biće prva u istoriji koja je zahtevala ovo
EPA

Japanska princeza Mako (29), najstarija ćerka princa Fumihito i unuka nekadašnje cara Akihita, glavna je tema japanskih medija već dugi niz godina, odnosno, otkako je 2017. godine zvanično objavila veridbu sa bivšim kolegom s fakulteta, Kei Komurom.

Komura radi i živi u Americi gde je advokat, i dok njegov život nije predstavljao problem javnosti, a princeze su se i ranije udavale za muškarce koji nisu "plave krvi", skandal je nastao kada je otkriveno da je Komurina majka u problemu sa njenim bivšim verenikom oko novčanog duga.

To je bacilo ljagu i na Komuru, a mediji su mladi par "razapeli", zbog čega su objavili da odlažu venčanje. Ipak, nisu odustali od braka i svoje ljubavi, pa sada Japan ponovo vrvi od priča o Mako i Kei jer je advokat stigao u Japan da nakon četiri godine od objave ozvaniče svoj brak.

U japanskoj tradiciji kada je kraljevska porodica u pitanju, princeze koje odluče da uđu u brak s nekim ko je deo građanstva a ne plemića, moraju da se odreknu svoje titule, ali po zakonu dobijaju sumu veću od milion evra od države kada to urade, kako bi mogle da nastave da "žive dostojanstveno". Ovo pravilo ne važi za prinčeve.

S obzirom na kontroverzu oko njenog verenika, odnosno njegove majke, princeza Mako je istakla da ona ni pod kojim uslovima neće uzeti milion koji joj je namenjen ili bilo kakvu drugu novčanu pomoć. Vlada se složila s njenom odlukom, a to znači da će biti prva japanska princeza u istoriji koja nije dobila pomenuti novac prilikom udaje.

Kraljevska agencija je takođe istakla da neće biti tradicionalnih ceremonija prilikom venčanja u kraljevskoj porodici.

Pošto članovi japanske kraljevske porodice nemaju pasoše, princeza će morati prvo da se registruje u Komurin porodični indeks kao običan građanin pre nego što aplicira za dokumenta. Njihova svadba se očekuje u oktobru ove godine, a princeza će se tada preseliti iz kraljevske rezidencije u stan u Tokiju odakle će se spremati za put u Ameriku pošto Kei i ona planiraju tamo da žive ubuduće.

Komuro i princeza su se upoznali 2012. godine kada su zajedno bili studentu na univerzitetu u Tokiju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading