NEIZVESNOST U NEMAČKOJ RASTE Evo kako je glasao zapad, a kako istok!
EPA/CONSTANTIN ZINN

00.10 poslednja procena 

00.00 CDU izgubio u izbornoj jedinici gde je Merkel pobeđivala

U izbornoj jedinici u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji u kojoj je aktuelna kancelarka Angela Merkel uzastopno osam puta osvajala direktan mandat, na parlamentarnim izborima pobedu je odnela kandidatkinja socijaldemokrata Ana Kasaucki.

23.30 Bitna razlika

Evo kako je glasao zapad, a kako istok Nemačke

 

 

22.50 Slavlje u sedištu SPD

NEIZVESNOST U NEMAČKOJ RASTE Evo kako je glasao zapad, a kako istok!

EPA/ CLEMENS BILAN

 

U sedištu CDU, skoro tišina, a u sedištu SPD slavlje - i ovo, kao i mnogo toga na ovim izborima, govori o promeni rukovodstva u Nemačkoj.

Jer, CDU beleži najgori rezultat svih vremena na saveznom nivou. Prema prvim projekcijama, unija CDU/CSU je postigla 24,7 odsto glasova (8,2 manje u odnosu na 2017.), SPD 24,9 (4,4 više). Zeleni su na trećem mestu sa 14,6 odsto, ispred FDP i AfD sa po oko 11 odsto. Levica - potučena sa oko 5 odsto glasova.

Time se povećava značaj Zelenih i Liberala (FDP) - jer oni postaju tvorci koalicije.

22.34 Prednost

Novi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koje su televizije ARD i ZDF objavile u 22 sata, pokazuju da raste prednost SPD u odnosu na uniju CDU/CSU.

22.20 Milioni Nemaca glasali drugačije nego pre četiri godine

NEIZVESNOST U NEMAČKOJ RASTE Evo kako je glasao zapad, a kako istok!

EPA/MICHELE TANTUSSI

 

Više miliona Nemaca na danas održanim parlamentarnim izborima glasalo je za drugu političku stranku nego pre četiri godine, a najviše birača izgubili su vladajući konzervativci.

22:00 Veći deo Nemaca želi vladu koju predvodi levi centar

Oko 55 odsto stanovnika Nemačke želi vladu koju će predvoditi socijaldemokrate, dok oko 36 odsto Nemaca smatra da CDU treba da bude na čelu vlade.

1.50 Anketa

Anketa javnog servisa ZDF pokazala je da većina Nemaca, njih 55 posto, želi vladu koju bi predvodile socijaldemokrate u poređenju sa 36 posto onih koji žele vladu na čijem bi čelu bila koalicija CDU/SCU. To je potpuno drugačiji odgovor u odnosu na izbore 2017. kada je 52 posto ispitanika bilo za vladu na čelu sa CDU a 36 posto za vladu predvođenu SPD.

20.50 Održana debata nakon izbora

 

Lideri svih partija koje su učestvovale na ovogodišnjim izborima za nemački Bundestag okupili su se zbog tradicionalne televizijske debate.

Olaf Šolc rekao je da će vlast vrlo brzo biti formirana, i istakao spremnost na saradnju sa Zelenima Analene Berbok.

20.45 Dinamični meseci pred Nemačkom

Tomas Sparou, dopisnik Gardijana iz Nemačke procenjuje da Nemačku, zbog ovako neizvesnog izbornog rezultata, čekaju meseci koalicionih pregovora.

 

"Ako rezultati ostanu ovako tesni, razogovori o koaliciji će potrajati. A za Angelu Merkel će to značiti jednu stvar: mogla bi da obori rekord Helmuta Kola kao najdugovečniji lider zemlje" - napisao je Sparou.

Dug period

Šesnaest godina je Angela Merkel bila na čelu Nemačke.

20.25. Oglasio se lider nemačkih Slobodni demokrata (FDP)

NEIZVESNOST U NEMAČKOJ RASTE Evo kako je glasao zapad, a kako istok!

EPA/MICHELE TANTUSSI

 

Lindner je poručio da je vreme za novi početak i da dobar rezultat liberala i Zelenih pokazuje da je era kontinuiteta prošla.

- Politički centar je ojačan, ekstremisti su oslabili - rekao je on, aludirajući na Levicu i desničarsku Alternativu za Nemačku, koje su, prema preliminarnim rezultatima, zabeležile lošiji rezultat nego pre četiri godine, prenose nemački mediji.
20.00 Uspeh u Berlinu!

NEIZVESNOST U NEMAČKOJ RASTE Evo kako je glasao zapad, a kako istok!

EPA/JENS SCHLUETER

 

Stranka Zelenih ostvarila je istorijski uspeh u gradu-pokrajini Berlin sa osvojenih 23,5 odsto glasova na danas održanim parlamentarnim izborima u Nemačkoj.

19.40 Novi presek stanja

Kao što su i nagoveštavale prognoze na osnovu ispitivanja glasača, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i vladajuća CDU/CSU vode tesnu bitku za prvu poziciju na danas održanim parlamentarnim izborima.

U Bundestag ulazi još jedino levica „Linke“ sa pet odsto glasova.
19.22 Obraćanje Šolca 

NEIZVESNOST U NEMAČKOJ RASTE Evo kako je glasao zapad, a kako istok!

EPA/Focke Strangmann

 

SPD kandidat Olaf Šolc obratio se okupljenima u njegovom izbornom štabu.

"Birači žele promenu i novog kancelara po imenu Olaf Šolc", rekao je Šolc pred euforičnim pristalicama koje su mu uzvratile velikim aplauzom.
19.21 Oglasio se Armin Lašet

NEIZVESNOST U NEMAČKOJ RASTE Evo kako je glasao zapad, a kako istok!

EPA/SEAN GALLUP

 

Kandidat za kancelara CDU/CSU Armin Lašet rekao je večeras da se vodi tesna borba u izbornoj noći, ali je i poručio da unionisti žele da vode novu vladu.

„Znali smo da će biti teško i da ćemo imati tesnu borbu u predizbornoj noći. Još nemamo konačne rezultate. Ali već sada možemo reći da ne možemo biti zadovoljni rezultatom“, konstatovao je Lašet.

19.10 Razočarani članovi CDU-a

Iz CDU su, kako prenose tamošnji mediji u najmanju ruku - razočarani.

Izbori u Nemačkoj su, prema prvim procenama - izjednačeni, odnosno, CDU i SPD izjednačeni su sa 25 odsto glasova prema prvim procenama.

19.00 Mandat za formiranje koalicije

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke Lars Klingbajl izjavio je večeras po zatvaranju birališta na parlamentarnim izborima, da ova stranka ima mandat da formira koaliciju.

"SPD ima mandat da formira vladu. Želimo da Olaf Šolc bude kancelar", rekao je Klingbajl po objavljivanju prvih izlaznih anketa.

18.00 Zatvorena birališta

U Nemačkoj su u 18 sati zatvorena birališta na kojima su građani birali 20. saziv Bundestaga, kao i naslednika kancelarke Angele Merkel.

NEIZVESNOST U NEMAČKOJ RASTE Evo kako je glasao zapad, a kako istok!

Printscreen

 

 

U saveznim pokrajinama Berlin i Meklenburg-Zapadna Pomeranija birači su glasali i za pokrajinske parlamente.

Prve procene na osnovu izlaznih anketa očekuju se odmah po zatvaranju birališta, a rezultati na temelju prebrojanih glasova stizaće tokom večeri.

" IZLAZNE ANKETE GOVORE U PRILOG POBEDI SPD SA 26 ODSTO GLASOVA, CDU/CSU NA DRUGOM MESTU SA 24 ODSTO GLASOVA. ZELENI 14,5 ODSTO"

Prvi nepotpuni službeni rezultati očekuju se oko ponoći.

Za razliku od prethodnih izbora, ove godine se tri stranke bore za mesto šefa vlade, a moguće je da nijedna od njih neće moći da formira većinu u Bundestagu sa samo jednim koalicionim partnerom.

To su Hrišćansko demokratska unija (CDU) čiji je kandidat za kancelara Armin Lašet, Socijaldemokratska stranka Olafa Šolca i stranka Zelenih Analena Berbok.

PREKINUT PROCES GLASANJA

Glasanje za Bundestag nije prošlo bez komplikacija, pošto su se u Berlinu-Šarlotenburgu pojavili glasački listići za pogrešan okrug, a sve se pretvorilo u još veći haos kada je glasačkih listića ponestalo i morali su prestati da glasaju.

Pravo glasa ima je oko 60,4 miliona Nemaca, što je gotovo milion birača manje nego pre četiri godine.

Oko 2,8 miliona ljudi glasa prvi put na izborima za Bundestag.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading