ŠVEDSKA POBEDILA U RASPRAVI Vlasti učinile pravu stvar kada su odlučile da ne uvode karantin
Foto: Shutterstock

On smatra da su švedske vlasti učinile pravu stvar kada su odlučile da ne uvode karantin.

"Pokušali smo od samog početka da dokažemo da je ovo bolest sa kojom moramo da naučimo da živimo", objasnio je Tegnel u intervjuu za portal UnHerd i dodao da sve više zemalja dolazi do ovog zaključka.

On je priznao da su vlasti potcenile mogućnost širenja infekcije, ali je istovremeno skrenuo pažnju na situaciju u drugim evropskim zemljama.

"Ako pogledate na primer veći mortalitet u Švedskoj, stvari uopšte nisu loše. Prema ovom pokazatelju, zemlja je na četvrtom ili petom mestu od kraja u Evropskoj uniji", naveo je Tegnel.

Odluku da se ne uvodi karantin, kao što su to činile druge zemlje, objasnio je tradicijom u kraljevstvu.

"To je moglo da bude na dobrovoljnoj bazi jer postoji visok nivo poštovanja između naroda i vlade i njenih službi. Zato smo mogli mnogo da uradimo na dobrovoljnoj bazi", kaže Tegnel.

Drugi razlog, prema njegovim rečima, je to što pravni sistem primorava Švedsku da se fokusira na područja gde je visok nivo pretnje od širenja virusa, pa su stroge mere uvedene za restorane, dok su ostali delovi društva ostali otvoreniji.

Rekao je i da su vlasti odlučile da uvedu ciljane mere i da ne zatvaraju škole ili sportske terene, jer to, kako je naveo, praktično nema uticaja na prenos virusa.

Prema podacima Univerziteta Hopkins, tokom pandemije u Švedskoj registrovano je 1,15 miliona slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 14.800 ljudi.

Stopa smrtnosti na milion stanovnika bila je nekoliko puta veća nego u susednim zemljama, pa su u Švedskoj zabeležena 1.452 smrtna slučaja, dok ih je u Norveškoj bilo 155, Finskoj 191, a u Danskoj 454.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading