BAJDEN DAJE OBEĆANJA Dupliraćemo pomoć nerazvijenima
EPA/ Oliver Contreras

Predsednik SAD DŽozef Bajden je u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija poručio da je svet na prekretnici i da će ta država udvostručiti pomoć nerazvijenim zemljama za borbu protiv klimatskih promena.

On je dodao da se mora brzo raditi na rešavanju nagomilanih problema pandemije, klimatskih promena i kršenja ljudskih prava.

Bajden nije direktno pomenuo Kinu, međutim, potvrdio je da postoji zabrinutost zbog povećanih tenzija između dve nacije i naglasio da "SAD ne žele novi Hladni rat", preneo je AP.

Kada je reč o klimatskim promenama, Bajden je u Njujorku rekao da će raditi na tome da Kongres udvostruči pomoć zemljama u razvoju kako bi se izborile sa klimatskim izazovima, preneo je Rojters.

"U aprilu saopštio sam da će SAD udvostručiti finansijska sredstva kako bi pomogle zemljama u razvoju koje se bore sa klimatskom krizom. Danas ponosno mogu da kažem da ćemo raditi sa Kongresom da udvostručimo taj iznos još jednom, čime bi SAD postale svetski lider u finansiranju u oblasti klime", dodao je Bajden.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading