Francuska izlazi iz NATO?
EPA/IAN LANGSDON

 

To misli više predsedničkih kandidata na predstojećim izborima u ovoj zemlji, što pokazuje do koje mere su Francuzi ljuti zbog poteza Australije da raskine ugovor o nabavci 12 podmornica, vredan 56 milijardi evra, i sklopi trojno savezništvo s Velikom Britanijom i SAD, u cilju stvaranja nove strategije u indo-pacifičkom regionu, usmerene pre svega protiv Kine.

Gzavije Bertran, desničar, predsednik regiona Gornja Francuska, Sarkozijev ministar sa više portfelja i kandidat za šefa države jedan je od njih. On traži i održavanje vanrednog samita NATO s temom da li Amerikancima i dalje može da se veruje, da li poštuju Francusku i kuda ide savezništvo.

Vođa "Nepokorene Francuske", i takođe predsednički kandidat, najjača figura levice Žan-Lik Melanšon kaže da je otkazivanje ugovora još jedna manifestacija nepoštovanja sporazuma koje su SAD sklopile sa saveznicima i da je vreme da se prekinu iluzije, da Francuska napusti NATO i da izbaci sa svoje teritorije njen budući centar za svemirska istraživanja u Tuluzu.

Trenutni predsednik krajnje desničarskog "Nacionalnog okupljanja" Žordan Bardela, misli isto u trenutku dok Marin le Pen vodi predsedničku trku: Francuska treba da napusti komandne strukture NATO da bi povratila slobodu i nezavisnost.

I generalni sekretar Komunističke partije Fabijen Rusel misli da Francuska treba da izađe iz ovih struktura.

Kriza

Ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan ne ide toliko daleko, ali je poručio da će ova kriza imati težinu u definisanju novog strateškog koncepta NATO, što je dovoljno oštro. Koliko je ljut, govori podatak da je za Bajdenove metode rekao da podsećaju na "Trampa bez tvitova".

U Briselu poručuju da "analiziraju" uticaj novog trojnog sporazuma na trgovinske pregovore sa Australijom koji bi trebalo da se nastave u oktobru. Madrid, Rim ili Berlin su dosta tihi i "ne žure" s reakcijama. Francuska ministarka vojske Florans Parli otkazala je razgovore o novim bezbednosnim izazovima sa svojim britanskim kolegom Benom Valasom, koji su bili zakazani za ovu nedelju.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading