SAD MENJAJU KOVID POLITIKU Dozvoljavaju ulaz revakcinisanim putnicima
EPA/Mario Cruz

Odluka, koju je objavio koordinator Bele kuće za borbu protiv korone DŽef Zajents predstavlja iznenadni zaokret u politici Bajdenove administracije, koja je prošle nedelje poručila da još nije vreme da se ukinu bilo kakve mere, preneo je Rojters.

Mere su sprečile na desetine hiljada stranaca da dođu u SAD da vide članove porodice, a takođe su drastično smanjena i poslovna putovanja.

Zabrane ulaska za neameričke državljane prvo su uvedene za putnike iz Kine u januaru 2020. godine, pod mandatom Donalda Trampa, a onda su se zabrane širile i na ostale države narednih meseci.

SAD će prihvatiti potpuno vakcinisane putnike iz Šengenske zone, kao i iz Velike Britanije, Irske, Kine, Indije, Južne Afrike, Irana i Brazila.

Zajents nije precizirao kog datuma će doći do popuštanja mera za putnike, osim što je rekao "početkom novembra", dodaje britanska novinska agencija.

Premijer Velike Britanije Boris DŽonson je nazvao ovu objavu "fantastičnim podstrekom za poslove i trgovinu, ali i kao veliku stvar za porodice i prijatelje sa obe strane (Atlantika) koje mogu da budu ponovo zajedno".

Amerikanci koji dolaze iz inostranstva, a nisu vakcinisani, moraće da pokažu dokaz o negativnom PCR testu urađenom dan pre puta i moraće da pruže dokaz da su kupili antivirusni test po ulasku u SAD.

Bela kuća je navela da će američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odlučiti koje će vakcine biti prihvaćene za ulazak u zemlju.

Stranci će morati da prilože dokaz o vakcinaciji pre putovanja i neće morati da idu u karantin po dolasku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading