TALIBANI NE ODUSTAJU OD STROGOG ŠERIJATA Granice su zatvorene, novac blokiran, a hrana ne stiže
Tanjug

 

Uprkos početnim obećanjima o toleranciji, najnovija zabrana dolaska na posao ženama u gradskoj upravi Kabula, još je jedan znak da talibani ne odustaju od svog strogog tumačenja šerijatskog zakona, koji uključuje ograničenja ženama.

Talibani su isključili devojčice iz avganistanskih srednjih škola. Na posao mogu samo one žene koje ne mogu da zamene muškarci. Talibanska vlada u Avganistanu je ukinula Ministarstvo žena i zamenila ga "muškim" Ministarstvom za poroke i vrline.

"Uveravamo zemljake da je era pljačkaša završena. Uveravamo braću da više nema problema i da će mudžahedini sve detaljno pretražiti", rekao je pripadnik obezbeđenja Kari Ilais.

Nove vlasti najavljuju da će razviti "razuman islamski nastavni plan".

"Zaista je zabrinjavajuće ukidanje Ministarstva za ženska pitanja. Iako ministarstvo u prethodnoj vladi nije izvršavalo neke veće zadatke, bar smo imali simbolična mesta. Naši zahtevi i očekivanja od sadašnje vlade su da bar razmotre prava žena. Nažalost, u njoj nema ni žena ni takvog ministarstva", rekla je novinarka Sodaba Naseri.

Zbog svega toga žene su ponovo protestovale u Kabulu. Traže da se vrate na posao, ali uzalud. Čak je i tabla ministarstva zamenjena.

U međuvremenu, u Džalalabadu, napad na talibansko vozilo. Poginulo je petoro ljudi, među njima i dete, ima ranjenih. Nova vlada je zabranila sve građevinske radove u Kabulu.

"Dogodila se velika katastrofa, ovde u Kabulu. Mafija i korupcijske grupe su postale toliko jake da su jače čak i od vlade, pa smo zatvorili sva gradilišta", rekao je gradonačelnik Kabula Hamdulah Nonami.

Granice zatvorene, novac u inostranstvu blokiran 

Na ulicama - svakodnevne kontrole. U prodavnicama, sve je poskupelo. Granice zatvorene, novac u inostranstvu blokiran, hrana ne stiže. Ima je samo do kraja meseca. Postoji i "crno tržište". "Buš Bazar" je mesto gde se prodaje roba "prikupljena" ili ostavljena od američke vojske. Do pre tri nedelje stranci su ovde bili stalni kupci.

Trgovci navode da niko ništa ni ne kupuje ni ne prodaje

Meštani kažu da se na istom mestu, u vreme sovjetske okupacije 80-ih godina prošlog veka, prodavala ruska roba, i tada se zvala "Brežnjevljeva čaršija". Trgovac koji prodaje fotoaparate, satove, slušalice i naočare, kaže da je većina onih koji su mogli da kupe njegovu robu napustila zemlju.

Iako su SAD, nakon haotičnog vazdušnog prevoza – završile svoje vojno povlačenje iz Avganistana 30. avgusta, iza sebe su ostavile hiljade Avganistanaca i stotine Amerikanaca koji još traže beg od talibanske vladavine.

Komentari (0)

Loading