JASAN CILJ SAD: Rusija i Kina jačaju vojsku, treba ih zaustaviti!
Shutterstock/ g0d4athe

 

„Rusija ima neverovatno moćnu vojsku, važno je razumeti kako su je tako snažno promenili u poslednjih 20 godina. Takođe mislim da je važno da se shvati da se to iznenađenje nije dogodilo preko noći“, rekao je Hajten tokom događaja koji je organizova Atlantski savet (organizacija koja u Rusiji ima status nepoželjne).

Kako je istakao, Rusija sa modernizovanim nuklearnim oružjem, mogućnostima u svemiru i sajber-sferi predstavlja značajan izazov za Sjedinjene Američke Države.

JASAN CILJ SAD: Rusija i Kina jačaju vojsku, treba ih zaustaviti!

Shutterstock/ Piti Tangchawalit

 

Hajten je podsetio da Amerika nikada ranije nije pokušavala da istovremeno obuzda dva značajna igrača – Rusiju i Kinu.
 
„Kroz čitavu našu istoriju u svojstvu nuklearne sile nikada nismo morali da imamo posla sa dva nuklearna protivnika. Izuzetno je važno da se efikasno nosimo sa Rusijom i Kinom istovremeno“, konstantovao je on.
Strateški dijalog sa Rusijom i Kinom neophodan je zbog stabilnosti u svetu, naglašava general, dodajući da SAD smatraju da su za stabilnost u svetu važni sporazumi Rusije i SAD o kontroli naoružanja i američko-ruski pregovori o strateškoj stabilnosti.

Ne želimo rat, ali moramo obuzdati Rusiju

Prema rečima Hajtena, Sjedinjene Američke Države ne modernizuju dovoljno brzo vojsku kako bi obuzdale Rusiju i Kinu.


„Glavni cilj nije rat sa Rusijom i Kinom, to je loše za svet, za nas, za Rusiju i Kinu. Mi ne želimo da se to dogodi. Ali ako želimo da to sprečimo mi ih moramo uspešno obuzdavati, što sa druge strane znači da nam je potrebna nova modernizovana vojska, a mi se izuzetno sporo krećemo prema tom cilju“, rekao je general.


Kako je kazao, SAD su bile najmoćnija sila u svetu.
„Ali danas imamo suparnike – Rusiju i Kinu kojima se moramo baviti. I obe zemlje brzo napreduju, Kina napreduje neverovatno brzo. Sve dok ne dostignemo isti nivo bićemo u poziciji kada nije važno koliko ste ispred, ako se neko drugi kreće brže, pre ili kasnije će vas stići. Ne možemo to da dopustimo“, precizirao je Hajten.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading