JAVIO SE BRĐANIN IZ HAGA: Oglasio se branilac bivšeg potpredsednika Vlade RS
Printscreen

Brđaninov branilac Novak Lukić nam kaže da je Karmel Ađijus kad je odbio uslovno puštanje naveo da su ispunjeni svi potrebni uslovi, ali osuđeni nije pokazao dovoljnu svest o zločinu:

- Praktično traži da prizna delo, iako se Brđanin na takav način priznanjem nikada nije branio. Do sada Ađijus nije nikoga pustio posle dve trećine izdržane kazne. Danska ga je obavestila da Brđanina ne želi više da drži u zatvoru i predsedniku suda su otvoreno rekli da ne podržavaju njegov stav. Brđanin je u Sheveningen prebačen u utorak 14. septembra. Javio mi se da je došao i da je sve u redu. Na spratu je sa Sretenom Lukićem, Ratkom Mladićem, Frankom Simatovićem i Jovicom Stanišićem. Interesovao se kakve su procedure da ga poseti porodica, a može dva puta nedeljno da se čuje sa njima preko video-poziva - rekao je Novak Lukić.

Radoslav Brđanin će u Sheveningenu ostati sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne.

On je u zatvoru pune 22 godine, otkako ga je 1999. godine u BiH uhapsio SFOR i isporučio Hagu. Pre dve godine je stekao sva prava na uslovni otpust, ali ni njemu kao ni Sretenu Lukiću, Radivoju Miletiću, Dragoljubu Kunarcu i Vlastimiru Đorđeviću, predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus ne dozvoljava da izađu na slobodu. On od njih traži, kao uslov da bi im odobrio izlazak iz zatvora, da sad godinama nakon presuda priznaju zločine na koje su osuđeni, iako su ih tokom suđenja negirali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading