ALIJIN SIN ZAVAPIO: U toku je svesrpski projekat!
WPA/VIRGINIA MAYO

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentarisao je večeras obeležavanje Dana srpskog jedinstva i sintagmu "srpski svet", opaskom da "srpskim političarima u BiH treba ostaviti vremena da se ispušu nakon što je Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida".

Izetbegović je gostujući na sarajevskoj televiziji rekao da opozicione stranke u Republici Srpskoj ne mogu protiv Dodika i SNSD, koji, kako kaže, diktiraju taj tempo.

"U TOKU JE SVESRPSKI PROJEKAT"



Ne isključujući mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske, kako kaže, pokušati da "pocepa državu", Izetbegović je rekao da je odgovor njegove SDA na to -"moderna, evropska i multietnička BiH" u kojoj će se poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje EU i NATO-u.

"U toku je svesrpski projekat, jer sve što se događa u Crnoj Gori preliva se i na BiH", kaže Izetbegović i dodaje:

"Tužilaštvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam, OHR, PIC, zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike nadvladati i sudariti se sa nama, patritotima, na jedan vrlo ružan način".

BiH SE NEĆE RASPASTI



Istakao je da se BiH nikada neće raspasti, jer u njoj se, kaže, pitaju oni koji vole ovu zemlju i nemaju alternativu.

Rekao je i da priželjkuje da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne izborni zakon, ali ne samo u delu koji se tiče konkretno izbora hrvatskih predstavnika.

Šmit, kaže, to ne bi smeo da uradi, jer bi time uništio svoj autoritet.

Hrvati u BiH i zvanični Zagreb, insistiraju na izmeni Izbornog zakona u BiH da se ne bi ponovilo da jedan narod ima dva člana Predsedništva, kao što je to slučaj sada sa Željkom Komšićem, koji je zvanično iz reda hrvatskog naroda, a izabran je glasovima Bošnjaka.

Izetbegović tvrdi da "Hrvati imaju svoju frustraciju".

"Nije ustavotvorac hteo da to bude hrvatski član Predsedništva BiH nego da svaki od trojice članova zastupaju i Hrvate i Bošnjake i Srbe sa teritorija cele BiH. Ali, ako oni insistiraju, ako se tako destabilizuje zemlja, možemo im izaći u susret kroz presudu ''Sejdić Finci''. Ukinućemo te nacionalne prefikse...", rekao je, između ostalog, Izetbegović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading