RUSI SUTRA IZLAZE NA IZBORE Putin na udaru zapadnjačkih sluga iz opozicije
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ruski predsednik Vladimir Putin nalazi se na žestokom udaru kako domaćih tako i stranih kritičara pred sutrašnji početak glasanja na parlamentarnim izborima u njegovoj zemlji, na kojima stranka koju podržava Jedinstvena Rusija ima šansu da, zahvaljujući ogromnoj podršci među 108,6 miliona Rusa s pravom glasa, ponovi taj uspeh.

Delio novčanu pomoć zbog pandemije 

Uprkos činjenici da su građani ti koji, kao i u bilo kom drugom demokratskom društvu, odlučuju o pobedniku izbora, mnogi su optužili šefa Kremlja da je počeo s kupovinom glasova i to deljenjem 20 stanova, automobila, novca, kao i bonova za hranu.

Navodno je u pitanju motivacija ljudi da izađu na izbore, čime im se povećava šansa da u nagradnoj igri osvoje neki od vrednih poklona iako je ruski predsednik otvoreno istakao kako je sve što on čini za svoje građane urađeno da bi oni što manje osetili svu težinu pandemije koronavirusa. U skladu s tim je naredio isplate po 116 evra svim penzionerima, kao i po 174 evra pripadnicima policije i vojnicima, što su njegovi suparnici dočekali na nož.

 

Za takvu politiku se, ističu zapadni mediji, Putin odlučio zbog dramatičnog pada njegove popularnosti, ali i lošeg kotiranja Jedinstvene Rusije poslednjih meseci, čime se očigledno opovrgava činjenica da ruski predsednik trenutno, sudeći prema rezultatima mnogobrojnih nezavisnih ispitivanja javnog mnjenja, uživa čak 65 odsto podrške građana. Ta činjenica je mnoge iznenadila jer se na Zapadu vodi kontinuirana kampanja protiv njega, a u mnogim medijima je predstavljeno kako mu se popularnost bukvalno topi svakog dana.     

Takođe, kritičari procenjuju da će Jedinstvena Rusija na ovim izborima osvojiti čak ispod 30 odsto glasova iako je na prethodnom glasanju 2016. dobila skoro 45 odsto. Razlog za to su navodni podaci da životni standard Rusa kontinuirano slabi poslednjih deset godina, a da je dodatno pogođen krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Isto tako su lični prihodi građana pali deset odsto od 2013, dok, s druge strane, cene osnovnih životnih namirnica kontinuirano rastu. Inflacija je u avgustu iznosila čak 6,7 odsto.

Bruto domaći proizvod u konstantnom rastu 

- Nemamo pravog izbora, svi to znamo i vidimo. Mnogo puta sam glasao, ali to je samo farsa - citiraju ruski opozicioni mediji reči nezadovoljnog Grigorija Matvejeva (29), pozorišnog tehničara rasvete.

Citiraju često i reči opozicionih zvaničnika Ruske Federacije, koji poslednjih meseci nisu uspeli da za svoje političke organizacije sakupe ni 200.000 potpisa da bi ispunili zakonsku odredbu da mogu da se kandiduju na izborima. Jedan od njih jeste i Leonid Volkov, blizak saradnik vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i njegove stranke Rusija budućnosti, koja je, osim što ne uživa dovoljnu podršku da pređe cenzus, optužena i zbog organizacije više nasilnih protesta u poslednjih nekoliko godina. 

Foto: Wikipedia

 

- Isključili su sve iz trke, onemogućili su drugim kandidatima da učestvuju... to nisu kompetitivni izbori - optužio je Volkov. 

Ono što, međutim, Putinovi kritičari izostavljaju da spomenu jeste činjenica da je ruski bruto domaći proizvod (BDP) u maju ove godine porastao 10,9% u odnosu na isti period prošle godine, te da se zemlja nakon velikog udarca tokom pandemijske 2020. veoma brzo oporavlja. Takođe, malo se na zapadu govori i o tome da 70% ruskog budžeta više ne čine isključivo prihodi od nafte i gasa, već i od drugih grana privrede, kao i da je stopa nezaposlenosti pala na 4,9 odsto. 

Podsetimo, parlamentarne izbore u Rusiji je trebalo održati prošle godine, ali su oni pomereni za septembar 2021. zbog pandemije KOVID-19. Odlučeno je da traju tri dana, tačnije od 17. do 19 septembra, pri čemu se veliki značaj daje elektronskom načinu glasanja zbog poštovanja epidemioloških mera. Očekuje se još jedan uspeh Jedinstvene Rusije, koja je na čelu zemlje od 2003, a poslednji put je pobedu odnela 2016, kada je uspela da, zahvaljujući 54,2% glasova u Dumi, zauzme 343 od 450 mesta i tako formira supervećinu.

Ko su ključni igrači na izborima?

- Jedinstvena Rusija, lider Sergej Šojgu - sada 343 mesta u parlamentu

- CPRF, lider Genadij Zjuganov - sada 42 mesta u Dumi
- LDPR, Vladimir Žirinovski - sada 39 mesta u Dumi
- SRZP, Sergej Mironov - 23 mesta
- Rodina, Aleksej Žuravljev - 1 mesto 
- Građanska platforma, Rifat Šajhutdinov - 1 mesto

 

Komentari (0)

Loading