BURNO U AMERICI Blinken optužio Trampa za saradnju sa talibanima!
EPA

Američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je kritike o povlačenju američkih trupa iz Avganistana na burnom kongresnom saslušanju pred odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma tokom kojeg su ga najmanje dva republikanca pozvala da podnese ostavku.

Tokom petočasovnog saslušanja protekog u znaku razmene oštrih i grubih reči između Blinkena i nekih zakonodavaca, američki državni sekretar je stao u odbranu odluke predsednika Džozefa Bajdena da sprovede povlačenje američkih trupa iz Avganistan, odbacio optužbe da je Stejt department trebalo više da se angažuje i pomogne evakuaciju američkih državljana i ugroženih Avganistanca i okrivio prethodnu administraciju da nije imala plan, navodi se u izveštaju Rojtersa.

On je više puta ponovio da je bivši američki predsednik, republikanac Donald Trump, pregovarao sa talibanima i postigao sporazumu o povlačenju, istakavši da Bajdenova administracija ne može da se angažuje u novim pregovorima jer talibani prete da će nastaviti da ubijaju Amerikanace.

„Nema dokaza da bi duže zadržavanje učinilo avganistanske snage bezbednosti ili avganistansku vladu otpornijim ili samoodrživijim. Nasledili smo rok, ali nismo nasledili plan“, predočio je Blinken, misleći na sporazum Trampove administracije da se sve američke snage povuku iz Avganistana do 1. maja.

Članovi Kongresa – Bajdenove demokrate, kao i opozicioni republikanci – obavezali su se da će sprovesti istragu o burnom periodu nakon prošlomesečnog talibanskog preuzimanja kontrole nad Avganistanom.

Komentari (0)

Loading