MENJA SE TOK SVETSKE POLITIKE? Bajden i Si razgovarali 90 minuta
EPA/YURI GRIPAS

 

Ton razgovora bio je pun poštovanja i iskren, bez predavanja i snishodljivosti, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki, preneo je Rojters.


Dvojica državnika razmatrali su mogućnosti kako da konkurencija između dve najrazvijenije svetske ekonomije, ne preraste u sukob, objavila je Bela kuća, preneo je Glas Amerike.

EPA

 

 


SAD su saopštile da će dela pokazati može li se prekinuti zastoj u odnosima dve super-sile koji su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Bela kuća je ukazala da su Bajden i Si održali obimnu i stratešku diskusiju, uključujući oblasti u kojima se interesi dve države podudaraju i razilaze.

EPA/YURI GRIPAS

 

 

Ekonomska pitanja glavna tema

Razgovor je bio usredsređen na ekonomska pitanja, klimatske promene i globalnu pandemiju kovida-19.

Kineski državni mediji objavili su da je Si preneo Bajdenu da američka politika prema Kini nanosi, kako je precizirano, ozbiljne poteškoće odnosima dve države.

Navedeno je da su se obe strane saglasile da održavaju česte kontakte kao i da osnaže komunikaciju.

Kina i SAD trebalo bi da iskažu stratešku hrabrost, svest i političku odvažnost kako bi doprineli da se kinesko-američki odnosi nađu na putu stabilnog razvoja što je pre moguće, navodi se u izveštajima kineskih državnih medija, kako prenosi Glas Amerike.
 

Komentari (0)

Loading