SAD PRED BANKROTOM Bajdenova ministarka finansija uputila dramatično pismo: Sve mere su iscrpljene, ne možemo više da plaćamo!
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Prema pisanju Fajnenšl tajmsa i Njujork tajmsa, šefica američkog ministarstva finansija uputila je vrlo dramatično pismo američkim kongresmenima.

Dženet Jelen u pismu navodi da je ministarstvo iscrpelo sve "vanredne mere" za finansiranje države i da bi Sjedinjene Države mogle da se od oktobra nađu u situaciji da ne mogu više da plaćaju svoje obaveze.

Jelen navodi da ne može da proceni tačno kada bi Amerika mogla da bankrotira, ali je upozorila da se vrlo brzo zatvara prozor tokom kog bi mogla da se spreči ekonomska katastrofa, prenosi Jutarnji list.

"Jednom kad sve moguće mere i gotovina ne budu bili dostupni, odnosno kada budu potpuno iscrpljeni, Sjedinjene Države Amerike neće moći da ispune obaveze prvi put u svojoj istoriji“, napisala je Jelen.

Kako bi odložili bankrot, američko ministarstvo finansija je prošlog meseca suspendovao investicije u penzioni i invalidski fond socijalnih službi, u penzioni fond Pošta Amerike i u penzioni sistem federalnih penzionera. Drugim rečima, prestali su da ulažu u buduće penzije zaposlenih koji rade u državnim firmama.

Sjedinjene Države finansijski su iscrpljene podsticajima kojima su sprečavali produbljivanje recesije izazvane pandemijom koronavirusa.

Jelen je takođe izjavila kako bi bankrot mogao da izazove "nepopravljivu štetu" ekonomiji Sjedinjenih Država i globalnim finansijskim tržištima i navela da i samo približavanje toj mogućnosti pravi ogromnu štetu.

Komentari (0)

Loading