KINA NADIRE Si Đinping najavio revolucionarni potez zmaja sa Dalekog istoka
Huang Jingwen/Xinhua via AP

To će biti treća berza u zemlji, pored dve postojeće u kontinentalnoj Kini od kojih se jedna nalazi u glavnom finansijskom centru, Šangaju, a druga u Šenženu, gradu na jugu države, na granici sa Hongkongom.

U video-obraćanju na otvaranju kineskog Međunarodnog sajma za trgovinu uslugama (CIFTIS), Si je rekao da će Kina nastaviti da podržava razvoj malih i srednjih preduzeća zasnovan na inovacijama.

To će, dodao je on, biti učinjeno „dubljom reformom Nove treće platforme i uspostavljanjem Pekinške berze kao primarne platforme za opsluživanje inovativno orijentisanih malih i srednjih preduzeća“.

Kineski regulator za hartije od vrednosti saopštio je da će osnivanje berze u Pekingu pomoći da se prodube strukturne reforme na strani finansijske ponude i da se unapredi sistem tržišta kapitala, navodi Rojters.

- Mala i srednja preduzeća mogu da rade odlične stvari - ocenila je Komisija za hartije od vrednosti.

Predsednik Si je u govoru povodom otvaranja sajma CIFTIS u Pekingu, takođe poručio da će Kina stvoriti više mogućnosti za saradnju povećanjem podrške rastu sektora usluga u zemljama uključenim u inicijativu „Pojas i put“, preneo je Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading