SITUACIJA JE OPASNA Vanredno stanje na granici Poljske sa Belorusijom! (FOTO)
EPA

"Situacija na granici sa Belorusijom je teška i opasna", rekao je Blažej Spihalski na konferenciji za novinare i dodao da je Poljska odgovorna za svoje granice, ali i za granice Evropske unije, te je morala da preduzme mere kako bi osigurala bezbednost zemlje i Unije.

Prema naredbi koju je potpisao poljski predsednik, vanredno stanje znači da će okupljanja ljudi biti zabranjena, kao i da će ljudima biti zabranjeno da budu na određenim mestima u određeno vreme.


Poljska je pokušala da poboljša bezbednost na svojoj granici sa Belorusijom, izgradnjom žičane ograde i slanjem trupa.

Evropska unija optužila je beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante iz zemalja poput Iraka i Avganistana kao deo "hibridnog rata" koji je osmišljen da izvrši pritisak na blok zbog sankcija koje je Unija uvela Belorusiji.

Poljska granična straža saopštila je u sredu da je samo u avgustu bilo oko 3.500 ilegalnog pokušaja prelaska granice.

Vlada je takođe rekla da mora da se pripremi za "provokacije" koje bi se mogle da se dese tokom vojnih vežbi koje organizuje ruska vojska, a koje će početi 10. septembra.

Nevladine organizacije oštro su kritikovale vladin pristup tom pitanju i rekle da Varšava mora da pruži više humanitarne pomoći migrantima koji se nalaze na granici.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading