ERDOGANOV ŽIVOT BIO U OPASNOSTI Turski predsednik delovao ljutito i zabrinuto na sastanku u vili Gorica
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prekinuo je posetu Crnoj Gori i nakon sastanka sa premijerom te zemlje Zdravkom Krivokapićem i predsednikom crnogorskog parlamenta Aleksom Bečićem hitno se vratio u Tursku.

On je još tokom sastanka sa crnogorskim kolegama u Vili „Gorica“ delovao ljutito i zabrinuto, o čemu svedoče i fotografije, pa je u dogovoru sa svojim protokolom doneo odluku da se istog trenutka vrati u Tursku. Ostalo je nepoznato zašto je Erdogan to učinio i zbog čega je javnost satima čekala na saopštenje o sastanku sa Krivokapićem i Bečićem.

Zvanično je saopšteno da je Redžep Tajip Erdogan posetu Crnoj Gori prekinuo zbog „iznenadnih državnih poslova u Turskoj“, ali u to malo ko veruje. S druge strane, pojavila se i informacija da je poseta prekinuta jer je procenjeno da je Erdoganu ugrožena bezbednost u Crnoj Gori. Naime, on je nakon sastanka sa Krivokapićem i Bečićem trebalo da poseti Nizamsku džamiju i Medresu „Mehmet Fatih“ u Tuzima, gde je u njegovu čast bio pripremljen kulturno-umetnički program. U Tuzima je Erdogana čekalo nekoliko hiljada ljudi, ali se on nije pojavio.

Sve mu je jasno

Erdogan je pre Crne Gore posetio Bosnu i Hercegovinu, gde je razgovarao sa liderima te zemlje. Galijašević je za Alo! rekao da je Erdogan nezadovoljan podelama i situacijom u BiH, pa je otkrio jedan detalj koji gotovo niko drugi nije primetio.

- Dok je šetao Baščaršijom, oko Erdogana je bilo mnogo ljudi. Bezbednjaci koji brinu o njegovoj bezbednosti primetili su da nisu svi građani prijateljski naklonjeni prema njemu, pa mu je napravljen i živi zid. Tokom ovakvih poseta predsednici nose pancir prsluke, to je bio slučaj i sa Erdoganom. On je ipak oko sebe napravio i živi zid, tako što je sa jedne strane pod ruku držao Bakira Izetbegovića, a sa druge Šefika Džaferovića - kazao je Galijašević i dodao da je Erdoganu postalo jasno da su BiH i Crna Gora nestabilne države.

Izvori iz bezbednosnih struktura Crne Gore za Alo! kažu da je u ovom mestu došlo do manjeg incidenta između jednog meštanina i službe protokola i da je možda baš zato Erdogan odlučio da napusti Crnu Goru i svoj boravak u toj zemlji skrati za pet sati.

- Incident je bio bezazlen, ničija bezbednost nije bila narušena. Reč je o prepirci zbog mesta na kojem je taj čovek želeo da stoji. Dakle, ništa ozbiljno, ali postoji mogućnost da su bezbednjaci procenili da je pametnije da Erdogan ode iz Crne Gore - kaže naš sagovornik.

Posetu Crnoj Gori Redžep Tajip Erdogan obavio je u vrlo delikatnom trenutku jer je u toj zemlji politička situacija dovedena do usijanja. Pored političkih problema, prisutna je i velika napetost zbog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. Možda se upravo u tome i krije razlog Erdoganove odluke.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i terorizam, za Alo! kaže da je Erdoganov iznenadni prekid posete Crnoj Gori dobar pokazatelj stanja u toj zemlji. On kaže da to najbolje otkriva sukobe i podeljenost u društvu i da je veoma teško pomiriti takve suprotstavljene strane.

- U trenucima dok je on boravio u Crnoj Gori, čuli smo zapaljive izjave pojedinih njenih zvaničnika o ustoličenju Joanikija. Takva retorika je odjekivala u prisustvu Erdogana. Govoriti takve stvari u trenutku kada vam je takav lider u zemlji, predstavlja ugrožavanje njegovog života - kazao je Galijašević.

Velike političke igre

Pojedini mediji kao mogući razlog Erdoganovog postupka navode velike političke i geostrateške igre, koje se trenutno razvijaju u Avganistanu. Poznato je da Turska ima važnu ulogu u Avganistanu, gde planira, kako je najavio portal Middle East Eye, da zajedno sa Katarom preuzme upravljanje aerodromom u Kabulu. Erdogan je krajem prošle nedelje otkrio detalje draft ugovora koji će Turska potpisati sa talibanima. On je tada rekao da je Turska ponudila talibanima da zvanična Ankara upravlja aerodromom i da u Avganistanu ostanu turske vojne snage.

On smatra da protokol služba turskog predsednika nije želela da rizikuje i da je zato doneta odluka da Redžep Tajip Erdogan odmah napusti Crnu Goru.

- Erdogan ima dobar obaveštajno-bezbednosni mehanizam, koji mu je sugerisao da je dovoljno boravio u Crnoj Gori i da treba da ode iz te zemlje. Sve drugo u tako složenoj situaciji bilo bi rizično po njega. Erdoganu takav rizik uopšte nije potreban - rekao je Galijašević.

Crna Gora i Turska nisu zvanično saopštile zašto se Erdogan hitno vratio u svoju domovinu, niti su o tome izvestile državne televizije dve zemlje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading