AMERIKANCI SE POVLAČE Situacija veoma opasna! Očekuju se napadi, talibani imaju novi zahtev
Tanjug

 

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je situacija na terenu i dalje veoma opasna, a pretnja od terorističkih napada na aerodromu u Kabulu velika.

Bajden je istakao da je situacija na terenu i dalje veoma opasna i da se očukuje novi bombaški napad.

Američki zvaničnik rekao je Rojtersu da je na aerodromu ostalo manje od 4.000 vojnika, u odnosu na 5.800 koliko ih je bilo na vrhuncu misije evakuacije, a SAD i i njihovi saveznici izvezli su iz Avganistana u poslednje dve nedelje oko 113.500 ljudi.

Zvaničnik talibana rekao je za Rojters da su spremni da preuzmu kontrolu nad aerodromom, a juče je bilo primetno manje ljudi za evakuaciju, dok Vašington priprema završteka svoje misije.

Talibani stanovnicima: Predajte oružje

Dok je na aerodromu kaotično, u ostatku Kabula stanje je relativno mirno. Talibani su zatražili od stanovnika da im predaju oružje, rekao je njihov zvaničnik.

"Situacija je veoma opasna - očekujemo nove napade"

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je sinoć da je novi teroristički napad u Avganistanu "vrlo verovatan u narednih 24 do 36 sati"

"Situacija na terenu i dalje je veoma opasna, a pretnja od terorističkih napada na aerodromu u Kabulu je ostala velika. Naši komandanti su me obavestili da je napad vrlo verovatan u narednih 24 do 36 sati", izjavio je Bajden, prenosi "Gardijan".

Talibani: Spremni smo da preuzmemo kontrolu

Talibanske snage zauzele su položaje na aerodromu u Kabulu i spremne su da preuzmu punu kontrolu , čim američke snage odu, izjavili su talibanski zvaničnici.

Jedan od zvaničnika rekao je da su talibanske snage zauzele veći deo aerodroma, osim dela gde se još nalaze Amerikanci.

"Čekamo konačno odobrenje Amerikanaca da osiguramo punu kontrolu nad vazdušnom lukom u Kabulu jer obe strane žele brzu primopredaju", rekao je anonimno talibanski zvaničnik.

Talibanski inženjeri i tehničari spremni su preuzeti kontrolu, dodao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading