Ovo može biti prilika da talibani i Amerikanci sarađuju
EPA/AKHTER GULFAM

 

„Prema prvim naznakama, usmrtili smo metu. Ne znamo da je bilo civilnih žrtava“, saopšteno je iz Centralne komande američke vojske nakon udara bespilotnom letelicom u avganistanskoj provinciji Nangahar. Taj američki napad ciljao je, kako je saopšteno, na jednog od „planera“ Islamske države Horasana, ogranka čuvene terorističke organizacije koji je u četvrtak izveo razorni napad na kabulskom aerodromu.

Među više od osamdeset žrtava napada bilo je više talibana i trinaest američkih vojnika. „Nećemo oprostiti. Nećemo zaboraviti. Lovićemo vas i platićete za ovo“, poručio je predsednik Džozef Bajden nakon terorističkog napada.

Ovo može biti prilika da talibani i Amerikanci sarađuju

EPA/JIM LO SCALZO

 

Prema rečima novinara Alija Latifija, teroristički napad, koji su talibani osudili, stvara velike probleme novom avganistanskom režimu koji žudi za međunarodnim priznanjem. „Ovo prikazuje talibane u lošem svetlu. Može se reći: Vi ste preuzeli vlast, ali niste obezbedili sigurnost za narod“, rekao je Latifi za DW.

Sjedinjene Države veruju da će islamisti organizovati još napada u okolini aerodroma, gde mase ljudi čekaju, nadajući se evakuaciji. Američki građani su pozvani da se ne približavaju kapijama aerodroma kod kojih su se u četvrtak dogodile dve eksplozije.

Male šanse da talibani i Amerikanci vojno sarađuju

Novinar Špigela Kristof Rojter bio je nedugo pre toga na aerodromu u Kabulu. On podseća da su talibani dali rok Zapadnjacima da definitivno završe sa evakuacijama do kraja avgusta. „Islamska država je tu videla sjajnu priliku da ogoli talibane, u stilu: Oni samo pričaju i prete, a mi delamo.“

Afzal Ašraf, stručnjak za terorizam sa Univerziteta u Notingemu, podseća da su talibani gerilski borci koji nisu u stanju da obavljaju ni policijski posao na ulicama Kabula. Zato nije čudo što teško mogu da spreče napade Islamske države.

„Tragično bi moglo da bude ako se Amerikanci i talibani utrkuju da pronađu te ljude i ubiju ih. U tom slučaju raste verovatnoća od nevinih žrtava. Sve to bi moglo da pođe po zlu i zavrti krug osvete, mnoge ljude otera u ekstremizam jer vide kako drugi stradaju od američkih bombi“, rekao je Ašraf.

Ovo bi možda mogla da bude prilika da talibani i Amerikanci odluče da sarađuju, ali sumnjam u to“, dodaje ovaj stručnjak.

Islamska država vrbuje talibanske borce

Ovo može biti prilika da talibani i Amerikanci sarađuju

EPA

 

U jednoj analizi Špigela se navodi da su talibanske vođe sada u raskoraku: da bi sarađivali sa Zapadom, moraju da se pokažu kao umereni. A tada postoji opasnost da im borci prebegnu Islamskoj državi.

„To nisu ideološki protivnici, ali jesu ogorčeni konkurenti za istu klijentelu – mahom mlade ljude iz islamskih škola u Pakistanu ili sa avganistanskih sela, ljude koji naginju islamizmu i nasilju. To je njihov materijal koji oblikuju u borce. I dalje ponekad borci, čak i lokalni komandanti i čitave grupe, menjaju stranu“, kaže novinar Rojter.

„Islamska država sad ima veliku šansu zbog ugovora koji su talibani sklopili sa Amerikancima. Sad predstavljaju talibane kao izdajnike i neznabošce“, dodaje reporter Špigela.

Islamska država se suprotstavlja talibanima od kojih ih deli i učenje koje slede, ali i cilj stvaranja kalifata od južne do centralne Azije. Prema izveštaju UN iz jula, ovi islamisti u Avganistanu imaju između 500 i 1.500 boraca koncentrisanih u Kabulu i okolini, gde izvode većinu napada. Samo ove godine su izveli 77 napada.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading