STRAVIČNE SCENE PO ULICAMA KABULA Tenzije rastu, očekuje se napad, poslednji avion za evakuaciju napustio grad (VIDEO)
EPA

Američke snage neutralisale su organizatora bombaških napada iz ID-K samo dva dana nakon što je ta grupa preuzela odgovornost za smrtonosni bombaški napad ispred aerodroma u Kabulu.

Među više od 90 ubijenih u samoubilačkom napadu tzv. ID-K, bilo je i 13 pripadnika američke vojske, što je najsmrtonosniji incident za američke trupe u Avganistanu u poslednjih 10 godina, prenosi Rojters.

- Prvi pokazatelji su da smo uspešno likvidirali metu. Znamo da nema civilnih žrtava - saopšteno je iz Pentagona. Centralna komanda oružanih snaga SAD potvrdila je da se napad dogodio u provinciji Nangarhar, istočno od Kabula, na granici s Pakistanom.

Bela kuća je upozorila da će naredni dani biti najopasniji u američkoj operaciji evakuacije, u kojoj je, prema navodima Pentagona, iz Avganistana odvedeno preko 110.000 ljudi.

Predstavnik Pentagona Džon Kirbi vjeruje da još postoje "specifične i verodostojne" pretnje po bezbednost na kabulskom aerodromu.

 

 

- Spremni smo i očekujemo nove pokušaje. Pratimo ove pretnje, vrlo, vrlo konkretno, praktično u realnom vremenu - rekao je Kirbi novinarima u Vašingtonu.

Poslednji britanski avion za evakuaciju civila iz Avganistana napustio je Kabul, čime je okončana operacija evakuacije koja je u prethodne dve sedmice prebacila skoro 15.000 avganistanskih i britanskih državljana.

Stanje na ulicama Kabula može se opisati samo kao napeto, nakon finalne evakuacije i u iščekivanju novih napada američkih snaga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading